MicroSD en mobiele telefoon: wat boeit het? nl

Door WhatsappHack op dinsdag 8 april 2014 23:14 - Reacties (17)
Categorie: -, Views: 5.902

Welnu, net even zitten kijken voor een MicroSD kaartje voor de One M8.
In de winkel opgescheept met een Class 4 kaartje (ik moet mezelf eigenlijk ook slaan dat ik akkoord ben gegaan...) maar dat werkt niet lekker.

Nu zit ik ff te kijken.
Een Sandisk Mobile Ultra (10Mb/sec schrijven, 30Mb/sec lezen) en een Sandisk Extreme (45Mb/sec schrijven*, 45Mb/sec lezen)
Ja een * natuurlijk, want ze garanderen zo'n 15Mb/sec :P "Up to", altijd leuk.

Het prijsverschil is niet zo heel bizar.
40 euro voor de Mobile Ultra (64GB) of 59.95 (20 euro extra...) voor de Extreme. (Ook 64GB)

De killer question is natuurlijk... Is die Extreme kaart nou eigenlijk de extra knaken waard?
Het blijft trouwens nog altijd goedkoper dan wat ik voor de Class 4 heb betaald. 32GB, Kingston, voor 55 euro bij CoolBlue; waar ook de Ultra en Extreme kaart 2 tot 3 keer (!!) zo duur zijn als bij oa de MyCom. Hoe ze aan die prijzen komen: geen flauw idee.
Heb dus voor zo'n 5 euro extra dubbel de opslag capaciteit en een 10x snellere kaart... Of kan zo'n 20 euro besparen en heb dan alsnog dubbel de capaciteit en zo'n 3x snellere kaart.

Ik ben benieuwd of die 20 euro voor de hogere schrijfsnelheid en hogere leessnelheid nou echt zeer interessant is om rekening mee te houden in een telefoon?
Ik lees overal wel dat die Mobile Ultra kaarten helemaal niet zo snel zijn als geadverteerd en eigenlijk een Class 6 zijn in plaats van een Class 10; waardoor die 10Mb/sec "max" schrijfsnelheid die je eruit trekt ook daadwerkelijk een "maximaal" is en verre van altijd geleverd wordt.
Ik neig dus naar "ja, het is het waard"; maar ik ben niet bepaald een geheugen kaartjes expert.

Ik ben benieuwd wat de ervaringen van de dames en heren Tweakers zijn. )

Volgende: The Fappening en veiligheid op teh interwebz 09-'14 The Fappening en veiligheid op teh interwebz
Volgende: HTC en de TV app 04-'14 HTC en de TV app

Reacties


Door Tweakers user diabolofan, dinsdag 8 april 2014 23:37

Zonder verder in te gaan op je verdere blog: is dit niet een vraag die beter op z'n plaats is op het forum? Je bent er vrij in hoor, maar niet iedereen leest sowieso de blogs en voor dit soort vragen lijkt me een forum dan gewoon toepasselijker..

[Reactie gewijzigd op dinsdag 8 april 2014 23:38]


Door Tweakers user Torrentus, dinsdag 8 april 2014 23:48

Als ik naar deze benchmark kijkt, lijkt deze van Transcend me een veel betere kaart voor de goedkope prijs. Write snelheden van 66 Mb/s?

Door Tweakers user NinjaTuna, woensdag 9 april 2014 00:11

Het maakt als je het mij vraagt echt geen (..) uit hoe snel een kaartje is. Wanneer ga je dat nou merken? Je pompt een keer de basis van je zooi er op en vervolgens zijn het incidenteel een paar bestanden en de telefoon zelf zal er ook niet sneller van worden.
Heb zelf toen ik mijn Desire HD nog gebruikte 32 GB voor 20 euro gekocht, was Class 10 en UHS Class-I geloof ik. Nu heb ik een Nexus 5 dus het kaartje ligt ergens niets te doen.
Ik zou dus echt niet moeilijk doen en gewoon gaan voor de gulden middenweg, niet te goedkoop, niet te duur, niet te snel, niet te langzaam.

Door Tweakers user woekele, woensdag 9 april 2014 06:29

Als je films kopieert naar je telefoon, ga je het echt wel merken, tenzij je altijd dezelfde films wilt kijken en nooit nieuwe erop zet :P

Door Tweakers user [ti], woensdag 9 april 2014 08:38

Ik heb de One M8 en 'n 64GB Sandisk Extreme (45mb/s) en dat gaat allemaal wel lekker rap :) Ik heb verder geen langzamer kaartje om mee te vergelijken dus of 't die 20e nou echt waard is weet ik ook niet :P

Door Tweakers user himlims_, woensdag 9 april 2014 09:00

ligt aan de toepassing; wanneer ik met mijn nikon camera full-hd ga opnemen of hoog-resolutie foto's maak, dan merk je duidelijk het verschil in snelheid tussen budget en high-speed

Door Tweakers user boomr, woensdag 9 april 2014 09:13

De vraag is wat je van plan bent met het ding? Een class 10 is in veel gevallen snel genoeg voor audio, video etc. Enkel wanneer je er rommel op gaat zetten is een snellere kaart fijner. Wanneer je er meer mee gaat doen (apps op installeren etc.) kan het wellicht uitmaken.

Als je qua kopieren wat meer tijd hebt en je gebruikt de sd kaart enkel voor audio/video materiaal dan zou ik het mooi bij een class10 houden!

En dan nog iets: Plaats dit gewoon in een forum...niet in een blog.

Door Tweakers user Moosjes, woensdag 9 april 2014 09:23

Wat betreft de prijzen bij CoolBlue, Mij is ooit verteld dat winkels als MediaMarkt en waarschijnlijk CoolBlue ook, de prijzen van de hoofdverkopen (zoals bijvoorbeeld een TV) laag houden en vervolgens grof geld vragen voor de HDMI kabel die je erbij nodig hebt om hem aan te sluiten op je apparatuur. Ik kan me zomaar voorstellen dat dat ook geld voor geheugenkaartjes.

Door Tweakers user Kenhas, woensdag 9 april 2014 11:57

Ik heb altijd de indruk dat o.a. Coolblue goed is als het in promo staat. Als ik dan prijzen vergelijk,dan zijn ze meestal de goedkoopste (of gelijk aan).
Maar bij CoolBlue wel al gemerkt dat ze, op google zoekresultaat, regelmatig als één van de eerste staan met een zeer lage prijs. Als je dan gaat kijken, is het niet op voorraad. Dan heeft de gemiddelde consument waarschijnlijk het idee van "als dat zo goedkoop is, zal de rest ook wel goedkoop zijn".
Maar als je dan de alternatieven, die Coolblue voorstelt, opzoekt op andere sites komt je zeer grote prijsverschillen tegen.

Over geheugenkaartjes. Ik heb ook een oud Class 4 kaartje en dat voldoet voor mij. Enigste dat erop staat zijn de Nokia kaarten en de foto's die ik uiterst zelden neem.
Films op mijn telefoon zetten, doe ik nooit.

Door Tweakers user Opinion, woensdag 9 april 2014 12:35

Ik kan je vertellen dat de Sandisk Mobile Ultra lekker snel is. Maar... als ik deze in mijn mobiel stop en mijn mobiel aansluit op de computer om bestanden over te zetten, is de overdracht snelheid een stuk lager. Ik heb helaas de oorzaak niet kunnen achterhalen, aangezien mijn telefoon wel de USH-I specificatie ondersteunt. Bovendien is de verbinding tussen telefoon en computer USB 3 (aan beide kanten uiteraard).
Edit: de telefoon in kwestie is de Samsung Note III.

Een class 10 kaartje hoeft niet zo duur te zijn en is denk ik in de praktijk snel genoeg.

[Reactie gewijzigd op woensdag 9 april 2014 14:09]


Door Tweakers user TIGER79, woensdag 9 april 2014 13:52

Ten eerste moet je alleen naar de classificatie kijken (class 10, UHS-I enz), de rest is marketing vanuit de fabrikant... Dan weet je wat de minimale gegarandeerde snelheid is...
Om de daadwerkelijke snelheid te weten kun je beter wat reviews gaan zoeken en lezen !
Bij oudere Android devices maakte het wel uit want gezien de snel vollopende geheugen verplaatste men vaak apps naar de sd-card, nou dan kon je het verschil goed merken tussen een classe 4 en een classe 10 !
Vandaag de dag loopt het geheugen niet zo snel vol en worden ook echt alleen de zware gegevens op de sd kaart gezet, bijvoorbeeld bij games, daar zou je waarschijnlijk aan de laadtijden wel het een en ander kunnen merken als je een snelle en een langzame kaart hebt...

Door Tweakers user WhatsappHack, woensdag 9 april 2014 16:58

Thanks voor de feedback allemaal!! :)
De leessnelheid die de kaart zou moeten trekken heeft me over de streep gehaald om de Extreme versie van Sandisk te pakken omdat er ook veel apps zullen draaien vanaf SD kaart.

En ja, ik weet dat dit wellicht beter op het forum thuis was geweest; maar het leek me juist leuk om het eens in een blog te gooien. :) Niets mis mee of tegen de regels toch? :P

Door Tweakers user Aionicus, woensdag 9 april 2014 19:30

Helemaal niets mis mee , de mensen die hierover mopperen terwijl ze een reactie typen zijn eigenlijk gewoon aanstellers.

Persoonlijk denk ik dat je inderdaad een goede keuze hebt gemaakt met de extreme, zelf heel tevreden mee op mijn raspberry pi.

wat mensen hierboven niet schijnen te begrijpen is dat ondanks dat er class 4 / class 10 staat er nog steeds een verschil is in de kaartjes wat voordelig en niet voordelig uit kan pakken.

Een class 4 kaartje is zeer snel als het gaat om "kleine" meuk bestandjes van een paar kb , terwijl een class 10 juist liever grote bestanden heeft omdat het meer problemen heeft met veel bestandjes inlezen. De extreme heeft deze restrictie eigenlijk nog maar amper. Ja de read/write voor veel kleine bestandjes is niet echt optimaal , maar een stuk beter dan class 10 en zelfs in verhoudingen ook nog bijna zo goed als een class 2 kaartje voor kleine data.

dus goede keus gemaakt! en negeer de aanstellers van post op forum bla bla , ze hadden ook gewoon op back kunnen drukken :)

Door Tweakers user 318025, woensdag 9 april 2014 21:42

WhatsappHack schreef op woensdag 09 april 2014 @ 16:58:
Thanks voor de feedback allemaal!! :)
De leessnelheid die de kaart zou moeten trekken heeft me over de streep gehaald om de Extreme versie van Sandisk te pakken omdat er ook veel apps zullen draaien vanaf SD kaart.

En ja, ik weet dat dit wellicht beter op het forum thuis was geweest; maar het leek me juist leuk om het eens in een blog te gooien. :) Niets mis mee of tegen de regels toch? :P
Soms is het op een blog gooien juist prettigere :)

Door Tweakers user ADQ, donderdag 10 april 2014 09:46

WhatsappHack schreef op woensdag 09 april 2014 @ 16:58:
De leessnelheid die de kaart zou moeten trekken heeft me over de streep gehaald om de Extreme versie van Sandisk te pakken omdat er ook veel apps zullen draaien vanaf SD kaart.
Die van Trancend die hierboven genoemd wordt zou ik gekozen hebben. Ik gebruik van hun ook CF-kaarten, en ze zijn erg snel, en stukken goedkoper dan Sandisk.

Door Tweakers user TIGER79, donderdag 10 april 2014 21:27

"Persoonlijk denk ik dat je inderdaad een goede keuze hebt gemaakt met de extreme, zelf heel tevreden mee op mijn raspberry pi."

Tsjah, niet echt vergelijkbaar he, de raspberry Pi draait vanaf de SD, de gehele OS zit daar op, dus dan wil je ook een snelle kaart want het verschil merk je gewoon bij gebruik, dat is bij een mobiel natuurlijk niet het geval....

Door Tweakers user Bitage, zondag 13 april 2014 20:11

NinjaTuna schreef op woensdag 09 april 2014 @ 00:11:
Het maakt als je het mij vraagt echt geen (..) uit hoe snel een kaartje is.
Behalve als je net als ik en een hoop andere mensen de data partitie naar de sd kaart verplaatst. Geloof me, dan ben je blij dat je een degelijke kaart gehaald hebt ;)

Reageren is niet meer mogelijk