Nieuwe BTW regeltjes EU elektronische dienstverlening nl

Door WhatsappHack op donderdag 18 december 2014 17:35 - Reacties (20)
Categorie: -, Views: 3.689

Noot: deze blog entry is gebaseerd op informatie van de EU site, HMRC (UK belastingdienst) en de Nederlandse Belastingdienst. Mochten er fouten/foute interpreaties in dit artikel staan: don't blame me. ;) Dit is wat ik na navraag heb moeten concluderen.
Noot2: semi rant-blog, kan wat irritatie vanaf druipen.


-EDIT- GRAAG TEKENEN:
https://www.change.org/p/...sinesses-and-sole-traders


De bobo's van de EU hebben weer iets nieuws verzonnen: aparte BTW regels voor elektronische dienstverlening.

Elektronische dienstverlening bevat onder andere, en ik citeer:
onlineverkeersinformatie en -weerberichten, onlinedagbladen en –tijdschriften, onlinegegevensopslag, toegang tot of downloaden van software, gebruik van zoekmachines en onlinespelen.
En ook hosting, webdesign, et cetera; maar ook VoIP diensten, VPN, proxy diensten, et cetera.
De belastingdienst omschrijft dit als:
Dit zijn diensten die over het internet of een digitaal netwerk worden geleverd. Ze zijn grotendeels geautomatiseerd en kunnen niet zonder informatietechnologie worden geleverd.
Leuk voor de Tweakers die zich dus in dit soort branches voegen! :)
Lees vooral even mee, en graag ook commentaar: want ik ben zeer benieuwd naar jullie bevindingen op dit vlak.

Want wat verandert er effectief?
In het geval van zaken doen met andere EU ondernemers vrij weinig, je krijgt dan alsnog gewoon de verleggingsregeling waar je nu ook al mee te maken hebt.
... Voor consumenten echter wijzigt het volgende:

- Je mag niet langer Nederlandse BTW heffen, maar moet vanaf nu de BTW heffen van het land van herkomst. Dat wil zeggen: als jij een dienst levert naar een klant in Frankrijk moet je 20% rekenen. Voor een klant in Luxemburg 15%. Duitsland 19%. Nederland gewoon 21%. Et cetera.
- Je mag met de MOSS regeling gewoon aangifte doen bij de NL belastingdienst (wel aanvragen voor 31 December 2014!), in plaats van bij de belastingdienst in andere landen; maar je moet alsnog per land gaan opgeven hoeveel je precies aan BTW hebt toegepast in dat land. Lekker werkje.
- Verificatieplicht: je moet verplicht verifieren waar een klant vandaan komt.

... En dat laatste punt, daar komt de doordachtheid van het hele plan naar boven drijven.
Hoe verwachten ze in hemelsnaam dat dit geverifieerd wordt? De eisen zijn in sommige gevallen gewoonweg onuitvoerbaar.
Bij veel klanten zal het op enige wijze wel te doen zijn, maar vaak zat wordt het erg lastig.

De uitleg:
You need to identify the place where your consumer is established, has their permanent address, or usually resides, as that will be the place where VAT on digital services is due. So if, for example, a UK citizen is an ‘expat’ who works or lives most of their time in Spain, then that person should be paying Spanish VAT on any digital services they consume and the new rules seek to make sure this is the case.
Dus niet alleen moet je verifieren waar die klant zit, maar je moet ook nog eens weten waar die klant "regelmatig" zit?
Hoe moet de ondernemer daar toezicht op houden? Wanneer kunnen ondernemers vermoeden dat iemand vaker ergens anders zit dan het adres dat hij opgeeft? Waarom is dat uberhaupt het probleem van de ondernemer om hier toezicht op te houden? ... En dat is nog onder de meest ideale omstandigheden. (Geen proxy, bijvoorbeeld.)
Je moet al het "bewijs" ook nog eens *10 jaar* bewaren.

Maar we kijken verder:
If the presumptions referred above don’t apply, you’ll be expected to obtain and to keep in your records 2 pieces of non-contradictory evidence from the following list to support your taxing decisions. Examples include:

the billing address of the customer
the Internet Protocol (IP) address of the device used by the customer
location of the bank
the country code of SIM card used by the customer
the location of the customer’s fixed land line through which the service is supplied to him
other commercially relevant information (for example, product coding information which electronically links the sale to a particular jurisdiction)
Okee, nu komt de ondernemer helemaal voor een probleem te staan bij pure elektronische diensten.
Sowieso valt alles al te spoofen vanuit een ander land natuurlijk, maar dan ook nog het probleem van "non-contradictory", daar breekt de pleuris uit:

- Het factuuradres: kan random opgegeven worden, maar je KAN eisen dat de klant het gaat bewijzen... (Leuk als je al jaren zaken doet, of heel veel klanten hebt, opeens moet je per klant apart bewijs gaan vragen. En wie betaald alle tijd die daar in zit...? Juist, jij.)
- Het IP adres: proxy, VPN? En dan? Wat moeten we er dan mee? Een EU klant die een Amerikaanse proxy gebruikt. Dat is wel contradictory... Ok, dat valt dus af.
- Locatie van de bank: Euhh... PayPal (hoewel niet echt een bank) zit in Luxemburg en is de populairste voor transacties binnen de EU. Moet de ondernemer dan altijd het bedrag voor Luxemburg berekenen...? Nee, want het is contradictory met het factuuradres (tenzij de persoon in Luxemburg woont) en kan dus niet gecombineerd worden. Tevens bevestigd ook PayPal het land totaal niet; enkel of iemand binnen of buiten de VS zit. (Joepie...)
- Landcode (MMC?) van de SIM kaart van de klant: Wat? Moet de ondernemer nu het SIM kaart nummer gaan vragen!? Wat als de klant een sim van een ander land heeft? Contradictory. Is er een verificatietool? Wat als de klant zegt geen SIM kaart te hebben? Okee, valt dus ook af.
- Locatie van de "fixed land line": klant kan enkel een mobiel nummer hebben (en toch geen sim) OF een telefoonnummer hebben uit een ander land op basis van VoIP. Dan is het contradictory.
- Andere informatie zoals een productcode: dat is vaak totaal niet van toepassing op werkelijk elektronisch geleverde producten en valt dus al af.

Wat hebben we dus als optie?
Moet je voor een hosting accountje reeds gaan vragen of mensen even een kopietje van hun gasrekening gaan opsturen? Die zitten er vast om te springen.
Je bent bijna verplicht dat te doen, want de bank (als je PayPal of Bitcoin gebruikt), het simkaart nummer en "overige informatie" vallen vrij snel af bij digitaal zaken doen.
Wat blijft er over: factuuradres + fixed landline, factuuradres + IP adres, fixed landline + IP adres.

Je hebt nog maar 3 opties, waarvan er twee je eigenlijk al verplicht stellen om de klant te laten bewijzen dat hij/zij daadwerkelijk **regelmatig** op dat adres woont; en als 1 van de 2 niet overeenkomt: dan heb je geen concreet bewijs. Dat is toch van de gekken?
Het is een stortvloed aan werk, en dan moet de klant ook nog willen meewerken.
... En dat allemaal per 1 Januari, wat moet je doen als je niet op tijd de informatie kan verifieren? Geen factuur uitschrijven? Nee dat kan niet, want dat moet ook uiterlijk de volgende kalendermaand uitgeschreven worden. ;)

Blijft er over: fixed landline + IP adres. Als de klant geen landline heeft OF een proxy/VPN gebruikt: dan valt die methode ook al af als deze niet overeenkomt met het land wat de klant opgeeft als factuuradres. (En dan wederom niet eens gesproken over "regelmatig woonadres").
En dan ben je dus door al je opties heen!

... Wie is er dan verantwoordelijk? Wat moet je dan doen? Dat staat nergens uitgelegd, wat als je geen "two pieces of non-contradictory evidence" kan leveren?
Ik heb het nagevraagd bij de belastingdienst: die weten het niet. Die hebben werkelijk geen flauw idee.
Hoewel je per 1 Januari 2015 (zeer binnenkort dus) verplicht bent mee te gaan werken aan dit gedoe, weten ze zelf nog niet hoe het in z'n werk gaat en hoe ze in hemelsnaam van je verwachten dat je verificatie uitvoert; en dan ook nog eens weten ze niet wie er verantwoordelijk is als je op geen enkele manier (wat al snel kan voorkomen) "reliably" kan vaststellen of de klant inderdaad woont waar hij/zij zegt dat hij/zij woont. Moet je dan maar geen zaken doen met die klant? Ben je strafbaar als je zaken doet met die klant? Moet je dan maar gewoon Nederlandse BTW heffen als je die 2 "non-contradictory" bewijzen niet kan leveren?

Vragen, vragen... De belastingdienst heeft er geen antwoord op, en de EU regels zeggen er niets over.
Ik vraag me altijd af wie dit soort regels opstellen, en of die uberhaupt ooit zaken hebben gedaan op het internet en zich met de IT bezighouden.
En dan nog maar niet te spreken over het feit dat je dus ook geen anonieme dienstverlening meer mag verkopen. Vroeger kon dat gewoon, gewoon NL btw heffen en klaar.
Nu mag dat niet meer, want je bent *verplicht* om te verifieren wie de klant is, en waar hij/zij woont; en dat ook nog eens 10 jaar bewaren. Weg privacy.

Dit levert dus voor mensen/Tweakers die elektronische diensten leveren een enorme hoeveelheid extra werk op:
1.) Per land apart BTW berekenen en apart per land (27 stuks, mits je door heel de EU klanten hebt) opgave doen van je belasting.
2.) Per klant gaan vaststellen of zij werkelijk zijn wie zij claimen te zijn, en bewijzen dat zij werkelijk in het land zitten dat ze claimen: en of ze daar wel of niet "regelmatig" zitten.

... Ik wens iedere Tweaker die elektronische diensten levert er veel plezier en succes mee! :)
En keep in mind: je moet per 1 januari voldoen. Pas je software dus op tijd aan!

Volgende: HTC Privacy Violations Part III 12-'14 HTC Privacy Violations Part III
Volgende: HTC forcing you to give up your privacy/photo material, Part Deux. 11-'14 HTC forcing you to give up your privacy/photo material, Part Deux.

Reacties


Door Tweakers user Barleone, donderdag 18 december 2014 18:24

Dus om er geen rompslomp van te maken moet je eigenlijk in ieder EU land met klanten een kantoor vestigen, dan heeft ieder kantoor zijn nationale klanten gewoon? Right?

Door Tweakers user WhatsappHack, donderdag 18 december 2014 18:28

Barleone schreef op donderdag 18 december 2014 @ 18:24:
Dus om er geen rompslomp van te maken moet je eigenlijk in ieder EU land met klanten een kantoor vestigen, dan heeft ieder kantoor zijn nationale klanten gewoon? Right?
Dat lost het niet echt op, want dan moet je alsnog per EU land (en per fiscaal nummer) aangifte gaan doen. Ik denk dat dat per saldo nog meer werk is dan via de MOSS regeling bij je lokale toko aangifte te doen van wat je naar andere landen levert.
Ook gaat het niet per kantoor, maar per bedrijf; je mag je maar in 1 land registreren onder de MOSS regeling. Je moet dan dus per EU land een apart bedrijf opzetten. :P

Voor ZZP'ers is dat uberhaupt niet te doen trouwens.
Om er geen rompslomp van te maken moet je je hele bedrijf uit de EU weghalen... Incorporate in Amerika bijvoorbeeld. Moet je daar aan de belastingplichten voldoen en vervolgens inkomstenbelasting dokken over whatever je uitbetaald krijgt van die entiteit.
Voor ZZP'ers levert dat wel op dat ze dan geen zelfstandigenaftrek meer hebben natuurlijk... Althans, ik denk niet dat de belastingdienst ze dan nog als ondernemer zien.

Kwestie van afwegingen maken; wellicht dat de BTW besparingen die je dan in je eigen zak steekt dat compenseren.

... Noot wel: geen idee of dat legaal is, maar volgens mij mag je je vestigingen waar je wilt als bedrijf zijnde. Ik ben het zelf niet van plan, maar denk dat er zat bedrijven zijn die stoppen met leveren aan consumenten, de deuren moeten sluiten OF inderdaad gaan onderzoeken hoe ze zich in Amerika kunnen vestigen om onder deze bizar achterlijke regeltjes uit te komen.

[Reactie gewijzigd op donderdag 18 december 2014 18:29]


Door Tweakers user wheez50, donderdag 18 december 2014 20:42

Gewoon in je voorwaarden zetten dat je aflevert in NL?

Door Tweakers user Tribledragon, donderdag 18 december 2014 20:54

Je mag niet langer Nederlandse BTW heffen, maar moet vanaf nu de BTW heffen van het land van herkomst. Dat wil zeggen: als jij een dienst levert naar een klant in Frankrijk moet je 20% rekenen. Voor een klant in Luxemburg 15%. Duitsland 19%. Nederland gewoon 21%. Et cetera.

kleine aanvulling: Niet het land van herkomst maar het land waar de klant woont of verblijft. Ik vermoed dat je het juist bedoelt echter hoe je het verwoordt zijn er meerdere interpretaties mogelijk.

Door Tweakers user siddler, donderdag 18 december 2014 21:18

Wordt met het simkaartnummer niet gewoon het telefoonnummer bedoeld, hier zit namelijk ook altijd een country code voor. Het lijkt me al een stuk makkelijker om op die manier bijvoorbeeld mobiel nr + vast nr of mobiel nr + factuur adres te vragen en koppelen

Door Tweakers user Xessive, donderdag 18 december 2014 22:33

Leuker kunnen ze het niet maken, wel makkelijker...

Ben benieuwd wat voor sancties er volgen als je 'per ongeluk' 20% rekent omdat de klant iets in Frankrijk besteld/laat leveren terwijl hij voornamelijk in NL woont.

Door Tweakers user WhatsappHack, vrijdag 19 december 2014 04:33

wheez50 schreef op donderdag 18 december 2014 @ 20:42:
Gewoon in je voorwaarden zetten dat je aflevert in NL?
Was het maar zo'n feest, die vlieger gaat met deze regels niet op omdat het om elektronische diensten gaat die dus, in principe, geexporteerd worden naar dat land; en dan maakt het louter uit wie de klant is en waar die zich bevindt.

De enige loophole zie ik wellicht in diensten als colocation in Nederland... De klant koopt de dienst dan weliswaar vanuit, bijvoorbeeld, het Verenigd Koninkrijk, maar de servers worden toch echt op Nederlandse bodem geplaatst en de dienst wordt constant binnen onze grenzen gebruikt en beheerd. (Noot: in het geval van hosting gaat dat NIET op, omdat dat een geheel virtuele dienst is; je bezit er niets aan, je huurt enkel een stukje op een server die niet van jou is. Een elektronische dienstverlening dus, derhalve onderhevig aan de nieuwe regels.)

... Maar zelfs daar weet ik het niet zeker van.
siddler schreef op donderdag 18 december 2014 @ 21:18:
Wordt met het simkaartnummer niet gewoon het telefoonnummer bedoeld, hier zit namelijk ook altijd een country code voor. Het lijkt me al een stuk makkelijker om op die manier bijvoorbeeld mobiel nr + vast nr of mobiel nr + factuur adres te vragen en koppelen
Nee er staat specifiek sim kaart nummer vermeld. Ik gok dat ze op de MMC code doelen. Maar die kan men ook vals opgeven, tenzij je een foto van de SIM eist ofzo... :/

Ze hebben het later namelijk opeens wel over een fixed landline waarbij opeens wel het nummer + landcode voldoende blijkt te zijn. (Al kan dat ook ingehuurd zijn via VoIP diensten.)
Als het om het nummer ging hadden ze wel gezegd: landline and/or mobile phone number, maar ze noemen specifiek de SIM kaart in dit geval.

Door Tweakers user -RetroX-, vrijdag 19 december 2014 07:52

BTW verleggen dan geen betere optie?

Door Tweakers user RoadRunner84, vrijdag 19 december 2014 09:04

the billing address of the customer
the Internet Protocol (IP) address of the device used by the customer
location of the bank
the country code of SIM card used by the customer
the location of the customer’s fixed land line through which the service is supplied to him
other commercially relevant information (for example, product coding information which electronically links the sale to a particular jurisdiction)
met betaling vooraf (PayPal, BitCoin, iDeal, etc) is er toch geheel geen sprake van een billing address?

Voor alle aspecten geldt dat je de klant slechts kan vragen om het o te geven, in dit geval zal er in een aanmeldingsprocedure de volgende lijst vragen staan:
Op laste van de EU zijn wij genoodzaakt u de volgende vragen te stellen:
- In welk land woont u?
- Wat is uw factuuradres?
- Wat is uw IP nummer? (vink aan als u toestemming geeft dit automatisch te achterhalen)
- Wat is het MMC nummer van uw SIM?
- Wat is uw vaste telefoonnummer?
- Bij welke voor u nationaal gevestigde levernacier neemt u dit product af?
Van de laatste 5 vragen dient u ten minste 2 in te vullen die zich herleiden naar hetzelfde land.
Met zulk een lijst sla je geen enorme flater naar klanten zeg!
Doet Ierland ook mee, en Zwitzerland? Lichtenstein misschien?

[Reactie gewijzigd op vrijdag 19 december 2014 09:04]


Door Tweakers user xleeuwx, vrijdag 19 december 2014 09:41

Daarom lever ik alleen nog maar aan bedrijven, de fun was er voor mij al af met de regelingen voor abonnementen.

Door Tweakers user jurgen1982820, vrijdag 19 december 2014 10:03

Een verkapte internet belasting dus.

Door Tweakers user RoadRunner84, vrijdag 19 december 2014 12:27

Nee, de belasting was er al, maar nu moet die afgedragen worden in het land van de klant i.p.v. in het land van de leverancier.

Door Tweakers user WhatsappHack, vrijdag 19 december 2014 13:27

-RetroX- schreef op vrijdag 19 december 2014 @ 07:52:
BTW verleggen dan geen betere optie?
Ja kan de BTW niet zomaar naar een particulier verleggen.
Bij zakelijke transacties kan dat wel, sterker nog: is vaak verplicht bij dit soort diensten.
RoadRunner84 schreef op vrijdag 19 december 2014 @ 09:04:
met betaling vooraf (PayPal, BitCoin, iDeal, etc) is er toch geheel geen sprake van een billing address?

Voor alle aspecten geldt dat je de klant slechts kan vragen om het o te geven, in dit geval zal er in een aanmeldingsprocedure de volgende lijst vragen staan:

[...]


Met zulk een lijst sla je geen enorme flater naar klanten zeg!
Doet Ierland ook mee, en Zwitzerland? Lichtenstein misschien?
Nee precies... Bij PayPal hoeven mensen sowieso niet eens een account te hebben om te lappen. Zat mensen die dat doen, enkel om met credit card te betalen bijvoorbeeld.
Schiet niet op. :) PayPal heeft aangegeven sowieso niet op 1 Januari klaar te zijn voor deze EU wijzigingen. Ze willen wel het een en ander doen om te proberen te helpen, maar ze krijgen dat nooit op tijd klaar. Er is ook veels en veels te lang onduidelijkheid geweest over deze hele constructie.

Verder: inderdaad... dat wordt het eisenpakket :/
Vergeet het kopietje van een bankrekening afschrift om t adres te bevestigen niet! :')

Door Tweakers user -RetroX-, vrijdag 19 december 2014 19:27

WhatsappHack schreef op vrijdag 19 december 2014 @ 13:27:
[...]

Ja kan de BTW niet zomaar naar een particulier verleggen.
Ah juistem, is ook zo. Ik werk alleen b2b dus heb daar niet echt last van.

Enige idee van de consequenties als je gewoon NL belasting gaat heffen? Het zal niet zo zijn dat de franse belastingdienst ineens bij je op de stoep staat. En mochten ze dat wel doen dan hebben ze toch geen jurisdictie?

Door Tweakers user WhatsappHack, vrijdag 19 december 2014 23:27

-RetroX- schreef op vrijdag 19 december 2014 @ 19:27:
[...]


Ah juistem, is ook zo. Ik werk alleen b2b dus heb daar niet echt last van.

Enige idee van de consequenties als je gewoon NL belasting gaat heffen? Het zal niet zo zijn dat de franse belastingdienst ineens bij je op de stoep staat. En mochten ze dat wel doen dan hebben ze toch geen jurisdictie?
Ik ben bang van wel... Het zijn EU brede regels, en elk land is verplicht om mee te doen aan audits. Dat wordt nu dan ook centraal door 1 EU instantie uitgevoerd.
De belastingdienst mag wel eisen dat zij de oudit voor "compliancy" uitvoeren, maar dan komt er zo'n officiele EU knakker mee.

Het zou natuurlijk ook tegen de wet zijn, omdat Nederland deze wet gewoon overneemt en lokaal implementeert. Helaas helaas zal het dus wel zo zijn dat de Franse overheid, of eigenlijk de EU, je een fikse boete oplegt als je niet meedoet.

Door Tweakers user M66B, zaterdag 20 december 2014 10:21

In deze uitgebreide discussie is al veel gepasseerd:

http://lowendtalk.com/dis...e-room-vat-rules-jan-2015

Er lijkt geen vrijstelling meer te zijn voor kleine ondernemers.
Verder gelden deze regels ook voor dienstverleners buiten Europa (!)

Door Tweakers user Gtoniser, zaterdag 20 december 2014 12:37

wow lekker geregeld. Een paar maanden geleden kon ik er nog niets over vinden met hoe het zat met die regeling, en nu moet ik ineens voor 31 December geregistreerd staan? Ben blij dat ik je blog zie, meteen even formuliertje ingevuld :) Gaat vandaag nog op de post.

Door Tweakers user WhatsappHack, zaterdag 20 december 2014 13:05

M66B schreef op zaterdag 20 december 2014 @ 10:21:
In deze uitgebreide discussie is al veel gepasseerd:

http://lowendtalk.com/dis...e-room-vat-rules-jan-2015

Er lijkt geen vrijstelling meer te zijn voor kleine ondernemers.
Verder gelden deze regels ook voor dienstverleners buiten Europa (!)
Ja maar dat lijkt me ergens wel logisch...
Het is natuurlijk een beetje krom omdat de EU zogenaamd 1 markt wil zijn, maar dat je opeens per land apart moet gaan klooien met BTW.

Maar volgens mij is het altijd al zo geweest dat buitenlandse bedrijven zich eigenlijk dienen te houden aan belastingregels in andere landen.
OF dat ook gebeurd is iets heel anders, maar in principe... Je moet voor de lol eens op de site van de belastingdienst kijken waar je BTW moet afdragen als je kiest voor een particulier buiten de EU, dan verschijnt er ook netjes "het is belast in het land waar de klant zich bevind, neem contact op met de belastingdienst van dat land blablabla".

Dat die bedrijven nu echter ook verplicht worden om mee te doen aan deze volslagen belachelijke regeling is natuurlijk erg jammer en triest, en ik denk dat het nog best eens kan zijn dat sommige bedrijven een hele grote middelvinger gaan opsteken naar de EU en zich gewoon gaan terug trekken.

Wat dat betreft is dit slecht voor de economie, of juist een methode om EU bedrijven groter te krijgen... Maar dat is wellicht aluhoedje territorium omdat het niet te bewijzen valt.
Gtoniser schreef op zaterdag 20 december 2014 @ 12:37:
wow lekker geregeld. Een paar maanden geleden kon ik er nog niets over vinden met hoe het zat met die regeling, en nu moet ik ineens voor 31 December geregistreerd staan? Ben blij dat ik je blog zie, meteen even formuliertje ingevuld :) Gaat vandaag nog op de post.
Je wilt niet weten hoeveel ondernemers geen flauw benul hadden van deze nieuwe regels, en hoeveel dat nog steeds niet hebben. Dat is het gevaarlijke aan deze hele situatie.
De belastingdienst hier in Nederland bijvoorbeeld heeft zelf nog niet eens alles op een rijtje, veel vragen die ik had konden ze niet beantwoorden en vroegen ze of ik aub een brief wil sturen aan mijn belastingkantoor maar "dat kan tot 8 weken duren", daar heb ik niets aan als ik per 1 Januari geacht wordt compliant te zijn.

De overheid heeft er wat mij betreft ook heel erg weinig, VEELS te weinig, aan gedaan om deze regels kenbaar te maken. Geen brieven, geen "Postbus51" reclames (jaja, I know, die zijn er sowieso niet meer :P Maar je snapt wat ik bedoel. :)) Het verbaast me ook dat Tweakers, terwijl het toch een techsite is, er zo te zien niets over heeft geplaatst... Dit is namelijk voor technologie bedrijven een enorme happening.

Ik denk dat als ze boetes gaan uitschrijven terwijl hier zo weinig over bekend is heel erg veel bedrijven gaat raken, en dan voornamelijk kleine bedrijven/ZZP-ers, want grotere bedrijven die allemaal met een of meerdere boekhouders zitten: die worden automatisch wel aangemeld natuurlijk. Het zijn juist de kleine ondernemers die hier sterk onder gaan leiden, absoluut NIET de bedrijven die ze zogenaamd willen raken met deze regeling.

Door Tweakers user BugBoy, zondag 21 december 2014 22:52

Ik ben wel eens benieuwd hoeveel sites niet op tijd over zijn en wat de consequenties zijn. Ik ga eens op een aantal websites kijken hoe het gaat per 1-1 (kan door brakheid ook wel 2-1 worden) :-)

Door Tweakers user WhatsappHack, zondag 21 december 2014 23:03

BugBoy schreef op zondag 21 december 2014 @ 22:52:
Ik ben wel eens benieuwd hoeveel sites niet op tijd over zijn en wat de consequenties zijn. Ik ga eens op een aantal websites kijken hoe het gaat per 1-1 (kan door brakheid ook wel 2-1 worden) :-)
Ik denk schokkend veel.
Althans, voor de EU. Het wordt pas schokkend voor de ondernemer als ze opeens een brief krijgen dat er een MOSS audit gaat plaatsvinden, dat ze dan eens gaan kijken wat MOSS is en er vervolgens achterkomen dat ze zwaar de l*l zijn... |:(

Ik denk dat het ijdele hoop is om dan te verwachten dat ze er makkelijk vanaf komen, je weet hoe dat gaat... Zodra het om belasting gaat zijn ze vaak slechts weinig flexibel.
Alleen als er heeeeeel veel mensen geraakt worden... Misschien dat een rechter dan vindt dat er door de overheid en de EU te weinig gedaan is om mensen goed te informeren.
... Maarja, als je kijkt naar bijvoorbeeld de naheffingen die iedereen volgend jaar krijgt omdat de belastingdienst vorig jaar een fout heeft gemaakt, dan denk ik niet dat er veel hoop is op een goede oplossing.

Deze hele set aan regels lijkt er op gebaseerd te zijn de kleine ondernemer te verwoesten en grote EU bedrijven te bevorderen. Hoe meer mensen ik er over spreek, hoe meer economen ik er over spreek, hoe meer advocaten ik er over spreek: des te meer kom ik erachter dat bijna niemand denkt dat het werkelijk de grote bedrijven raakt waar dit in theorie voor gemaakt is, maar dat enkel de kleine ondernemer hier extreem hard onder gaat lijden; de grote bedrijven verzinnen wel iets of kunnen makkelijker compliant zijn. Het zijn de kleine visjes in de zee die ten onder gaan aan de sharks.
Het zal wellicht niet werkelijk de gedachtengang erachter zijn geweest, maar dit is in de praktijk wel waar het op neer gaat komen.

Als ik zou geloven zou ik gaan bidden voor alle ondernemers die hier niet op tijd bij zijn of het niet voor elkaar krijgen compliant te zijn.

Reageren is niet meer mogelijk