Medisch experiment: FreeStyle Libre FGM ombouwen naar CGM nl

Door WhatsappHack op vrijdag 13 december 2019 15:24 - Reacties (9)
Categorie: FGM CGM / Nightscout / FreeStyle Libre, Views: 4.773

Dit artikel was origineel gepubliceerd onder 3 aparte items i.v.m. beperkingen op het aantal tekens. Dit is dankzij het zeer snelle werk van Tweakers developers nu opgelost zodat de items samengevoegd konden worden.

INLEIDING

De FreeStyle Libre van Abbott is een FGM (Flash Glucose Monitor) voor diabetici. Een FGM is een kleine sensor die op je huid zit, met een kleine canule net onder de huid, die 14 dagen lang elke minuut je glucosewaarde meet. Deze sensor kan je scannen met NFC door middel van je iPhone of Android-telefoon of met een dedicated scanner. Er is op dit moment flink wat debat of deze apparaatjes vergoed moeten worden vanuit de basisverzekering voor iedereen die afhankelijk is van insuline of slecht instelbaar is. Dat lijkt mij een uitstekend plan, gezien het veel rust geeft, makkelijk werkt en je niet tig keer per dag een naald in je vinger hoeft te rammen - veel voordelen, al is het nadeel dat omdat de sensor de suikerwaarde in de interstitiële vloeistof meet i.p.v. in je bloed er een korte vertraging in zit. (Ik geloof 10 minuten tussen bloedwaarde en interstitiële vloeistof waarde.) Je krijgt goed inzicht en dat helpt om de HBA1C te verlagen plus kan je simpelweg op tijd actie ondernemen. Daarnaast levert het een flinke besparing op de zorgkosten op, omdat men minder hypo's heeft, minder ziekteverzuim, et cetera. Helaas heeft de vergoeding enorm lang op zich wachten, maar sinds 12 december is het dan zo ver: er is bekend gemaakt dat ze in de basisverzekering komen met licht terugwerkende kracht per 10 december 2019. :)

Maar... Dan heb je een FGM, en nog steeds geen CGM. Een CGM is een apparaatje dat hetzelfde doet, maar dan ook actief communiceert met je telefoon of een reader. Uit zichzelf en automagisch. Dus niet zelf scannen: nee, hij scant constant en geeft je een waarschuwing als er iets aan de hand is. Die worden vooralsnog ook niet vergoed behalve voor zeer specifieke doelgroepen. Een FGM is wellicht een enorme vooruitgang op tig keer per dag vingerprikken en zou al goed nieuws zijn, maar het liefst wil je natuurlijk een CGM.

... Natuurlijk zou ik geen echte Tweaker zijn als ik niet zou proberen om deze FGM om te bouwen naar een de-facto CGM. ;) Want het idee van om de 5 minuten volautomatisch de waarde naar m’n iPhone sturen, een alarm krijgen als ik te laag kom of snel aan het zakken ben – of juist te hoog komen? Dat leek me heerlijk. Plus kunnen geliefden me, met nog weer wat andere software, wellicht volgen. Ben ik aan het sporten o.i.d. en let ik er even niet goed op, dan zijn er nog anderen die ook een alarm krijgen (als de software goed werkt tenminste.). Best een fijn idee vond ik.
Dus daar ben ik mee gaan experimenten en het is nog gelukt ook! :) En het is echt heel erg fijn, al mening hypo mee voorkomen en anderen kunnen als ik dat wil, waar ik ook ben, een alarm krijgen als de suiker te laag komt. Een kennis zei “goh, dat wil ik voor mijn kind ook zodat we die kunnen volgen als hij sport” – en dat kan ik me goed voorstellen, al moest ik even duidelijk maken dat ze niet op de software kunnen vertrouwen en achteloos worden door het gemak op de momenten dat het wel werkt.

Ik wil mijn ervaringen en wat ik precies gedaan heb met jullie delen omdat ik dat leuk vind en sommige mensen het misschien interessant vinden. Let echter op... Ik deel puur mijn ervaringen, wat ik heb gedaan en hoe ik het gebruik – puur als verslag van dit medische experiment, het is niet bedoeld als instructie! En de inhoud van de artikelen is wat voor mij werkt, niet perse wat voor anderen ook werkt (zoals bijvoorbeeld koolhydratenratio’s e.d.). Het is enorm experimentele software (met her en der wat stabiliteitsproblemen en soms foute informatie te geven) puur bedoeld voor academische doeleinden, ik raad het af om er zelf mee aan de haal te gaan. Doe je dat toch, besef dan dat de soft- en hardware waar ik het over heb experimenteel is, niet medisch goedgekeurd is, überhaupt ooit uitsluitend kan dienen als extra gadget en nooit ter vervanging van de goedgekeurde software/hardware van Abbott dient en je mag ook nooit van het behandelplan en instructies afwijken dat medische specialisten hebben opgesteld voor je. Doe je dat niet en ga je toch enkel af op wat de software zegt, dan kan dat levensgevaarlijk zijn en gooi je werkelijk alle instructies die je ooit over je ziekte hebt gehad overboord! Doe dat gewoon niet. Het gebruik van de experimentele software is dan ook altijd op eigen risico. De garantie op je FSL kan vervallen als je het toch gaat gebruiken ondanks mijn waarschuwingen en er bestaat een kans dat het tegen de voorwaarden van je zorgverzekering is (of in de toekomst wordt).

In eerste instantie focust deze range zich voornamelijk op iOS-apparaten, maar Android wordt ook genoemd.

Voordat we gaan beginnen, ga ik toch nog eens herhalen: de FSL FGM is hier officieel niet voor gemaakt noch mee getest en je bent afhankelijk van (opensource) soft- en hardware van derde partijen (die ook hun eigen disclaimers en handleidingen hebben.) Het gebruik van de soft- en hardware, als je besluit dat tóch te gaan doen/er zelf mee experimenteren, is derhalve dan ook volledig op eigen risico. Als je zelf besluit deze software ook te gaan gebruiken dan wil ik toch nog eens waarschuwen: bij twijfel dien je altijd een vingerprik uit te voeren en je moet altijd controleren of voorgestelde behandelingen (eg: hoeveel eenheden insuline nodig zijn) wel kloppen en hou er rekening mee dat soms helaas de verbinding tussen de hardware en je telefoon verloren kan gaan waardoor alarmen niet werken of waardes niet kloppen... Met andere woorden: vertrouw niet 100% op dit spul, het is een gadget - geen vervanging voor je normale behandelplan en methode. Het is ook geenszins een vervanging voor echt medisch advies zoals dat van je diabetesverpleegkundige, internist of huisarts. Hou je te allen tijde aan hun advies, deze software is heel fijn om te hebben; maar niet 100% betrouwbaar en kan door foute info levensgevaarlijk zijn als je daar je behandeling op baseert. De informatie in dit blogartikel is dan ook geen aansporing noch instructie om het te gaan gebruiken, maar enkel het delen van een ervaring van mijzelf met een medisch experiment dat ik op mijzelf heb uitgevoerd en hoe ik dat precies gedaan heb. Let op dat alles dat vermeld wordt dus is wat *voor mij* werkt(e tijdens mijn experiment), gezien elke diabeet anders is wil dat niet zeggen dat het voor jou ook met de door mij gebruikte instellingen accuraat werkt.
Extra disclaimer: alle hardware is door mijzelf gefinancierd. Ik heb geen sensors gebruikt vanuit de basisverzekering (ze werden immers niet vergoed :+), maar zelf gekochte sensoren. Ook heb ik geen modules ontvangen van MiaoMiao, BluCon of Droplet - die heb ik zelf gekocht voor dit experiment. Wel heb ik een affiliate link van MiaoMiao toegevoegd.


Dit blog is de eerste iteratie en derhalve nog niet zo heel mooi opgepoetst. Sinds 12 December is bekend geworden dat de sensoren vergoed worden, vandaar dat ik het nu al post - maar het cosmetisch/qua opmaak nog niet zo mooi is allemaal en nog niet helemaal lekker wegleest. :) Er staan ook vast nog(al) wat (spelling)foutjes in. Ik doe m'n best, maar dit kost veel tijd.

INHOUDSOPGAVE:HARDWARE OPTIES:
Om te beginnen moest ik een heel klein apparaatje vinden dat over je Freestyle Libre valt. Dit apparaatje moet een NFC-lezer hebben waarmee de chip wordt uitgelezen en een Bluetooth-chip om direct verbinding te maken met de telefoon om m’n bloedwaarde te sturen. Zonder deze hardware werkt helemaal niets. De apparaatjes zijn van derde partijen, de accuraatheid en betrouwbaarheid ervan kan afwijken van de onaangepaste FSL en het gebruik ervan kan de garantie op de FSL-sensor doen vervangen. Dit zijn de opties op dit moment die ik kon vinden:
- MiaoMiao van leverancier met dezelfde naam.
$10 korting? Haal hier een coupon-code op: klik.
Je hebt de keuze uit de v1 en v2, beiden waterdicht. De v1 heeft iets langere accuduur en is een stuk goedkoper, maar is niet compatible met de FSL v2 (die hier überhaupt nog niet eens op de markt is). MiaoMiao is erg traag met leveren, maar krijgt goede reviews. Deze bevestig je met speciale plijsters die meegeleverd worden, maar je kan er ook een bandje voor kopen op eBay of Amazon. Dat klonk interessant voor mij.
- BluCon Nightrider van leverancier Ambrosia Systems.
Deze bieden de optie voor een waterdicht of niet waterdicht exemplaar. De waterdichte klonk mij in de oren als betere optie. Deze krijgt goede reviews, maar heeft wel een bandje (van hun of via eBay) of dubbelzijdig plakkende tape nodig om te bevestigen aan je FSL. (Dat laatste raad ik niet aan, veel mensen zeggen dat dit de sensor sneller beschadigd door het gewicht - zeker in de zomer. Daarnaast vervalt mogelijk de garantie op de FSL én je moet het zo plakken dat het gaatje bovenop de sensor nooit bedekt wordt.)
- Nog een optie, maar niet compatible met de software die ik 't liefst wilde gaan gebruiken op iOS (wel op Android geloof ik): Droplet van de Duitser Anton Bracke, die ook de encryptie van de FSL2 heeft gekraakt.
(Doch is voor de FSL2 een fikse omweg nodig en Abbott probeert het uit alle macht tegen te werken, hebben zelfs op Wereld Diabetesdag (lullige timing.) nog even tig DMCA-verzoeken naar GitHub gestuurd om te proberen het project te slopen, helaas. Het valt dan ook te hopen dat in Nederland nog lange tijd de geweldige FSL1 beschikbaar blijft, de 2 (die hier nog niet uit is, en dat zal misschien ff duren omdat Abbott dat als CGM aanmerkt; en enkel FGM wordt vergoed ;)) is door wat designkeuzes doelbewust heel erg vervelend dichtgetimmerd. Dat hij alarmen kan geven is een vooruitgang (mits dat intussen met de app kan, als het nog steeds enkel op de Reader is is het van vrij beperkte waarde) waar mensen profijt van zullen hebben, maar de hele boel voor iedereen dichtzetten vond ik een beetje triest - zeker als er dan ook zo agressief wordt gedaan.)


SOFTWARE OPTIES:
Ik heb in mijn zoektocht de volgende applicaties gevonden:
- Spike (Vrijwel volledig opensource, iOS), compatible met BluCon, MiaoMiao, Dexcom,
- LinkBluCon van AmbrosiaSys voor als je de BluCon Nightrider hebt (App Store/Play Store)
- Tomato-app als je de MiaoMiao hebt (App Store/Play Store)
- XDrip voor iOS, beschikbaar via TestFlight (link volgt nog)
- Voor Android, XDrip+: https://github.com/NightscoutFoundation/xDrip/releases

Bij deze opties zijn de apps die in de store beschikbaar zijn natuurlijk het makkelijkst te installeren en in gebruik te nemen. XDrip+ installeren op Android is ook niet zo heel lastig. XDrip+ heb ik zelf nooit gebruikt. Met de andere opties kun je eigenlijk out-of-the box mee aan de slag, dat scheelde tijd dus leek me fijn. :) Als ik de "bare essentials" en verder niets anders zou willen, dan waren de App Store apps simpelweg de beste en makkelijkste keuze.

... Maar, de allerbeste software die je hiervoor kan krijgen is zonder enige twijfel Spike, en op grote afstand!
Spike is enorm fijn en uitgebreid en komt onder andere met:
- Privacyvriendelijk, er wordt *niets* aan data verzameld/gedeeld - hoogstens een backup van de db naar je iCloud als men dat wil (maar het mag ook lokaal op de iPhone geback-upt worden)
- Alarmen als je te laag of te hoog komt of erg snel aan het zakken bent (zodat je een hypo kan voorkomen)
- Boluscalculator (die rekening kan houden met koolhydraten die nog aan boord zijn en/of met je trends (eg: snel dalend, stijgend))
- Apple HealthKit integratie (enkel als je een Apple Developer account hebt)
- IFTT integratie
- Mogelijkheid om Dexcom sensoren langer te laten werken dan normaal mogelijk is (Je kan ze "resetten").
- Siri Shortcuts integratie
- Een complete lokale API die beschikbaar is via een kleine webserver op je telefoon, hier kan je dus zelf tegenaan programmeren als je dat wilt! Maar ook kan je nightscout er direct aan hangen.
- Pebble en Apple Watch support (helaas broken op WatchOS 6, maar je kan nog wel met een trucje je huidige waardes zien door de kalender-app te misbruiken! Kom ik later op terug.)
- Complete voedselmanager waarmee je enorm simpel je favoriete gerechten/recepten toe kan voegen, zodat je maar een paar tikjes hoeft te geven en meteen alles gelogd is (hoeveel koolhydraten, wanneer, hoeveel eenheden insuline je erbij gespoten hebt, etc.)
- Mooie grafieken en historische gegevens, real-time IOB (Insulin On Board) en COB (Carbs On Board) schattingen
- Voorspellingen van je bloedwaarde op lange termijn (van 20 minuten tot 4 uur) op basis van de huidige deviaties en wat je aan boord hebt (en let wel: een VOORSPELLING. Dus geen data waarop je zomaar extra of minder moet gaan spuiten)
- Statistieken en schattingen van je HBA1C
- Ondersteuning voor zowel mensen die handmatig spuiten alsmede mensen met een pomp
- Complete nightscout integratie en support voor closed-loop systemen

Voorbeeld van Spike's grafiek en voedselmanager:
Klikkerdeklik

Voorbeeld grafiek:


Helaas is Spike *niet* beschikbaar in de App Store. Sterker nog, Apple heeft alle certificaten van de devs ingetrokken en de app is ook niet meer te vinden op TestFlight (bovendien waren er veel teveel gebruikers om nog binnen de limieten van TestFlight te blijven, zo populair is de app.). Waarom? Spike's boluscalculator e.d. is niet FDA-approved, het kan gebruikt worden voor een closed-loop, et cetera. Dat wil Apple niet en dat is ergens ook wel logisch. Voorheen kon je Spike super simpel installeren met Cydia Impactor, moest je alleen elke week even opnieuw draaien. Recent heeft Apple echter wijzigingen doorgevoerd waardoor Cydia Impactor gesloopt is. Saurik werkt hard aan een fix, maar die laat op zich wachten. Hopelijk komt die later deze maand terug. Ik heb echter een Apple Developer account ($99/jaar), en dan werkt Impactor wel. Dan is Spike ook meteen een jaar gesigneerd en hoef ik niet elke week opnieuw te signeren. Maar eerlijk is eerlijk, voor mensen die weinig moeite willen doen/heel weinig technische kennis hebben, maar wel Spike willen hebben is dit een mooie optie. Dan hoef je maar één keer per 365 dagen te installeren. Een Developer account kost $99 USD per jaar bij Apple. (https://developer.apple.com) Maar het kan ook gratis, met XCode en ReProvision. ;) Ik heb ervoor gekozen om sowieso XCode te gebruiken, dat is van Apple zelf, uiterst stabiel en dan kon ik HealthKit integratie e.d. activeren.

In deze blog ga ik laten zien hoe ik Spike heb geïnstalleerd d.m.v. XCode.
Het lijkt veel werk, maar 't valt mee. En voor een van de beste apps op dit gebied was het zeer zeker de moeite waard wat mij betreft.


DE INSTALLATIE VAN SPIKE OP DE iPhone:
- Zoals gezegd, met een developer account van Apple kan men simpelweg Cydia Impactor (Windows, Linux, Mac) gebruiken.
De IPA om Spike te installeren op iPhone of iPod Touch is daar immers direct voor beschikbaar: https://spike-app.com/rel...t-iphone-impactor-version
En ze hebben er zelfs instructies voor: https://spike-app.com/install-spike-using-cydia-impactor/
- Zonder developer account, of met maar ik wil alle functies (iCloud backups, HealthKit, etc.): dan is enkel XCode een optie.

LET OP: Het bleek problematisch te zijn om de afbeeldingen juist weer te geven op Tweakblogs. Of ze zijn onleesbaar te klein, of zo groot dat ze uit het scherm vallen. Om de een of andere reden blijven ze hangen op een verkeerd resized versie, wat ik ook invul. Compromis: klik op een afbeelding om deze te vergroten als hij onleesbaar is.


-- 3.1) Benodigdheden en de omgeving gereed maken
- 15 tot 60 minuten tijd voor de initiële setup. Voor elke re-sign is echter slechts 2 tot 5 minuten nodig, dat scheelt. :)
- Een Mac(book) met MacOS. We gaan werken met XCode 11 (gratis in de App Store) voor Mojave en Catlina. (V10 voor High Sierra en v9 voor Sierra waren nog te vinden op http://developer.apple.com/downloads/more/ en daar heeft Spike zelf een tutorial voor voor installatie: https://spike-app.com/install-spike-using-xcode/
Op Yosemite of lager is het pech, want v9 is de minimale vereiste.
- Als XCode nog niet is geïnstalleerd, zo’n 50GB aan vrije ruimte
- XCode Command Line Tools. Op de Terminal (staat altijd geïnstalleerd op de Mac :)) hoefde ik enkel dit commando te geven en klaar:
code:
1
xcode-select --install

Installatie duurde ff en ik kreeg wat prompts om de EULA van Apple te accepteren.
- De XCode project templates en het resigner script (Gedownload van https://spike-app.com/rel...are/Spike_Re-Signer.zip), ik heb .zip opgeslagen en uitgepakt in de Downloads folder zodat het pad ~/Downloads/Spike_Re-Signer werd.

XCode is ook mogelijk op een Windows-bak met een VM-blijkbaar, daar staat op de site iets over: https://spike-app.com/ins...e/#virtual-macenvironment voor instructies.


-- 3.2) Eerste keer configureren van XCode (eenmalig noodzakelijk)

Gezien ik dit al eens gedaan heb kan ik voortaan direct naar hoofdstuk 3.4 "Opnieuw signeren" :)
Stap 1:
Open het corresponderende XCode project. Met een betaald developer account kon ik meteen "XCode template iPhone (Paid Developer Account)" gebruiken, maar als ik een gratis account zou hebben dan zou ik moeten kiezen voor "XCode template iPhone (Free Apple Account)" Ik heb voor de lol het Free account template gekozen, dus alle stappen die ik heb ondernomen hieronder werken daar mee.
https://metaljesus.nl/SpikeTwkrs/1.png

Eenmaal in de map moest ik dubbelklikken op het .xcodeproj bestand:
https://metaljesus.nl/SpikeTwkrs/2.png


XCode ging nu zeuren om EULA’s te accepteren en opende vervolgens het bestand niet. Nog een keer dubbelklik op het .xcodeproj bestand en we’re in business! ;)

Stap 2:
Telefoon ingeplugd en deze unlocked, vroeg of ik de computer vertrouw: ja.
XCode gaat nu voorbereiden en waarschijnlijk wat spulletjes downloaden zoals iOS 13 support files. Ik wachtte tot dit "Preparing..." gebeuren helemaal klaar is!
Zodra het klaar is verschijnt bovenin "Spike: Ready".


Stap 3:
Nu moeten we zorgen dat XCode mijn telefoon gaat gebruiken. Dus gaan we hem kiezen, klikkerdeklik bovenin op deze knop

En vervolgens selecteerde ik m’n telefoon die helemaal bovenin de lijst moet staan:

LET OP: Ik koos dus expliciet niet voor "Build-only device", want dat is niet m’n telefoon.

Stap 4:
Nu moest ik m’n Apple ID toevoegen aan XCode.
Ik klikte op "Xcode" in de menubar (1), en koos voor "Preferences" (2)

Eenmaal in Preferences koos ik voor de "Accounts"-tab, klikte ik op de + en logde ik in met mijn Apple ID. Daarna kon ik het preference pane weer sluiten.

Stap 5:
Nu moest ik de "Bundle Identifier" gaan aanpassen. In principe heb je er veel vrijheid in hoe je die gaat noemen, maar het is voor het doel slimmer om consistent te zijn want XCode is niet heel vergevingsgezind over kleine foutjes.
Als Bundle Identifier is: "com.spikeisawesome.spike" ingesteld.


Nu klikte ik bovenin beeld op "Signing & Capabilities". Ik kreeg een waarschuwing: "Signing for "Spike" requires a development team!". Ik koos het juiste "team". Op een gratis account is er maar één, dus dat is lekker simpel. ;) Op een betaald Developer account moest ik uiteraard het development team kiezen zodat Spike 365 dagen gesigneerd wordt in plaats van 7 dagen.

Zodra het team gekozen is schoot XCode naar "Repairing...". Dat is goed! Toen dat klaar was, zag het scherm er zo uit:


So far so good, right? Zie je die "App Groups" in de screenshot? Die zijn verrekte leeg. Daar ga ik iets aan doen. ;)
Ik drukte op de + knop. Ik kreeg een scherm "Add a new container". In dat scherm vulde ik in: group.spikeisawesome.spike. Zo dus:

Ik klikte op OK. Spike gaat weer "Repairing...", moest even wachten tot dat klaar was. :)
De groep is nu waarschijnlijk toegevoegd, maar grote kans dat ze rood zijn en je er opeens twee ziet (Debug & Release). Dat gebeurde inderdaad, heel simpel gewoon even op die pijltjes in een cirkel klikken, dan verdwijnt dat weer en wordt 't netjes één groep:


Gezien alles naar wens was verlopen so far, kreeg ik dit scherm te zien:


Het ziet er naar wens uit, dan is dit gedeelte klaar en kan ik verder met de andere "TARGET"'s die je links in beeld ziet op de screenshot. :) (Chartwidget, fullscreenwidget, et cetera.) Het is zeer belangrijk dat ook hier weer de juiste identifiers staan.

Stap 6:
Ik ging zoals gezegd dus door met de andere TARGET's, dit waren de stappen en mijn notities:

Voor "Chartwidget":
- Selecteer het team (en kies hetzelfde team als in de voorgaande stap)
- Bundle identifier: com.spikeisawesome.spike.widget
Foutmelding of stond die er al? Ik klik op "Try again".
- De "App Group" group.spikeisawesome.spike moet hier opeens verschijnen. Die heb ik aangevinkt.
- XCode gaat nu weer repareren, en daarna moet het er ongeveer zo uitzien:

Dat klopte, dus ben ik doorgegaan met de andere TARGET’s:

Voor "fullscreenwidget":
- Selecteer het team (en kies hetzelfde team als in de voorgaande stap)
- Bundle identifier: com.spikeisawesome.spike.fswidget
Krijg je nu een foutmelding of stond die er al? Klik op "Try again".
- De "App Group" group.spikeisawesome.spike moet hier opeens verschijnen, die heb ik aangevinkt.

Voor "watch":
- Selecteer het team (en kies hetzelfde team als in de voorgaande stap)
- Bundle identifier: com.spikeisawesome.spike.watchkitapp
Foutmelding of stond die er al? Ik klik op "Try again".
- De "App Group" group.spikeisawesome.spike moet hier opeens verschijnen, die heb ik aangevinkt.

Voor "watch Extension":
- Selecteer het team (en kies hetzelfde team als in de voorgaande stap)
- Bundle identifier: com.spikeisawesome.spike.watchkitapp.watchkitextension
Foutmelding of stond die er al? Ik klik op "Try again".
- De "App Group" group.spikeisawesome.spike moet hier opeens verschijnen, die heb ik aangevinkt.

Hopseflops! Ik was klaar met de initiële configuratie van XCode!


- 3.3) Spike voor de eerste keer signeren
Als Spike voor het eerst wordt gesigneerd, moet ik deze stappen volgen. Zou ik Spike al eerder geïnstalleerd hebben? Dan zou ik voortaan meteen mijn ondernomen stappen in hoofdstuk 3.4 kunnen uitvoeren, anders loopt de boel in de soep. :)

- Open de Terminal app weer. (alle commando's zijn hoofdlettergevoelig)
- Ik ga naar de juiste map met dit commando: cd ~/Downloads/Spike_Re-Signer
(Als ik een "Path not found" error o.i.d. zou hebben gekregen, dan heb ik de map ergens anders gezet en zou ik even moeten kijken waar en het commando daar op aanpassen.)
- Ik voerde nu dit commando uit: sudo bash spike_resigner.sh
- Ik werd gevraagd om het wachtwoord van mijn Mac en vulde deze in. Het is normaal dat er niets lijkt te gebeuren op de terminal als je daar een wachtoord typt.

Ik kreeg nu dit scherm te zien:

Selecteer optie 2: NO. (Gewoon op 2 drukken op je keyboard/numpad en voila.)

- De volgende vraag is: "Do you want me to download the latest available Spike version?"
Ik koos optie 1: YES.
- Dan wordt er gevraagd welke versie je wilt downloaden. Ik koos optie 1: iPhone/iPodTouch.
Spike gaat nu downloaden en het bestand is niet heel groot gelukkig. :)

- Nu wordt er gevraagd "Please select a code signing identify".
Hiervoor heb ik het ID gekozen dat ik had geconfigureerd in XCode en verscheen bij “Signing Certificate.”

Woei, Spike wordt nu gesigneerd met m’n eigen certificaat! :)
Ik kreeg een scherm dat vroeg "codesign wil teogang tot de sleutel "Apple Development" in je sleutelhanger"? Ik vulde mijn wachtwoord in en koos voor "Altijd toestaan", zodat ik niet nog 50x m’n wachtwoord in hoefde te vullen.


Normaal verschijnt er "Have a great day!" en is het klaar voor installatie op de iPhone!
Ik kreeg echter eerst wat foutmeldingen, die heb ik bij de probleemoplossingen die ik moest ondernemen vermeld in hoofdstuk 3.6.

Nu kon ik in principe door naar de stappen in hoofdstuk 3.5. Niet naar hoofdstuk 3.4, want dat is mijn verslag van opnieuw signeren na 7 dagen en is bij de eerste configuratie niet nodig.


- 3.4) Spike opnieuw signeren na 7 dagen (of na 365 dagen met een dev account)
Zoals elke app die je sideload op een iPhone moet je deze opnieuw signeren, anders stopt het met werken. Dit moet om de 7 dagen, tenzij je een developer account hebt; dan is het om de 365 dagen. Dit hoofdstuk bevat de stappen die ik heb genomen om opnieuw te signeren toen dat nodig is.

- Open de terminal.
- XCode stond nog open, dus die heb ik afgesloten.
- Ik heb dit commando gegeven: cd ~/Downloads/Spike_Re-Signer
- En daarna dit commando: sudo bash spike_resigner.sh
- Ik werd om het wachtwoord van m’n Mac gevraagd en heb die ingevuld. Zoals altijd op de Terminal leek het alsof er niets gebeurde wanneer ik aan het typen was in het wachtwoordveld.

- Ik kreeg het RESIGNER scherm weer te zien, maar bij vraag 1 koos ik nu optie 1: YES.
- Het script zegt nu dat je XCode moet openen. Dat heb ik gedaan, heb 2 minuten gewacht, XCode weer afgesloten en vervolgens op enter gedrukt in het script in de terminal.
- "Do you want me to download the latest available Spike version?" 1: YES
- "Please select which version you wish to download" 1: iPhone/iPodTouch
- "Please select a code signing identity": hetzelfde ID als vorige week bij eerste setup

Hopsa, Spike wordt nu gesigneerd en ik kon door naar de stappen in hoofdstuk 3.5. :)


- 3.5) Spike installeren/vernieuwen op de iPhone

- Ik heb de iPhone verbonden met USB en unlocked.

- Ik heb XCode geopend, bovenin op "Window" geklikt en gekozen voor "Devices & Simulators":
https://metaljesus.nl/SpikeTwkrs/14.png


- Ik kreeg nu dit scherm en klikte op de omcirkelde + knop:


- Nu koos ik de Downloads map (1), Spike_Re-Signer (2), selecteerde het IPA bestand dat eindigt op "Resigned" (3) en koos voor Open (4):


De installatie zal starten. Meldingen als "iPhone is busy" heb ik genegeerd, binnen een minuut zou ie gewoon moeten gaan installeren. Alles ging goed en ik zag dit:


Hoppa! Klaar, Spike is geïnstalleerd! :D
Gezien dit de eerste installatie was, kreeg ik een “Untrusted Developer” foutmelding:
Deze kon ik gelukkig makkelijk goedkeuren:
Op m’n iPhone: Instellingen -> Algemeen -> Device management & Profielen. Ik tikte op het "Apple Development: <mijn apple ID>" profiel. Klikte op "Trust". Voila! Spike starte op!!
(Soms verschijnt het menu “Device management & Profielen” niet, daar had ik een oplossing voor gevonden die ik in hoofdstuk 3.6 heb beschreven.)

Nu was ik klaar om de BluCon/MiaoMiao te koppelen en aan de slag gegaan! :D
Verder naar beneden vanaf hoofdstuk 4 staat hoe ik dat gedaan heb! :)

- 3.6) Probleemoplossingen
Foutmelding:
code:
1
2
3
spike_resigner.sh: line 817: syntax error near unexpected token `<'
spike_resigner.sh: line 817: `done < <(find "$TEMP_DIR/Payload/$APP_NAME" -d -mindepth
1 \( -name "*.app" -or -name "*.appex" \) -print0)'


Ik was vergeten “bash” bij te voegen in het commando, Spike's script is nog niet compatible met ZSH.

Foutmelding: "no mobile provisioning profile for the Watch." (of iets in die richting).
Dit kon ik oplossen door naar Finder -> Downloads -> Spike_Re-Signer te gaan. Rechtermuisklik op het spike_resigner.sh script, en "Openen met": XCode gekozen.
Regel 366, daar stond:
code:
1
if [ "$CODE_SIGN_IDENTITY" = "$MOBILEPROVISION_IDENTITY_NAME" ]; then

Daar heb ik een # voor gezet, zodat er dit staat:
code:
1
#if [ "$CODE_SIGN_IDENTITY" = "$MOBILEPROVISION_IDENTITY_NAME" ]; then

Nu ben ik naar regel 423 gegaan en doe daar hetzelfde zodat er #fi staat in plaats van enkel fi.
Ik klikte op File -> Save. Klaar! Opnieuw het script gedraaid en geen enkel probleem meer! :)

Probleem: Device Management & Profiles verscheen niet in m’n iPhone instellingen, dus ik kon die “Niet-vertrouwde ontwikkelaar” foutmelding niet oplossen. F*ck. Wat nu?
Nou, Apple Configurator 2, that’s what! :)

- Ik heb Apple Configurator 2 geïnstalleerd vanuit de App Store (gratis)
- Mijn telefoon aan USB gehangen en unlocked
- Apple Configurator 2 geopend
- Dubbelklik op mijn iPhone
- Taken -> Verwijderen -> Profielen...
- AC2 zegt “Preparing iPhone...”
- Nu krijg ik een scherm met al mijn profielen
- In de zoekbalk rechtsbovenin tik ik “Spike” (zonder aanhalingstekens) om te filteren op alles dat met Spike te maken heeft, de rest wil ik immers niet verwijderen
- Ik controleerde even of de profielen die overbleven inderdaad met Spike te maken hadden, daarna heb ik ze allemaal geselecteerd en verwijderd
- Spike verwijderd van de iPhone
- Nu heb ik Spike opnieuw geïnstalleerd via XCode zoals beschreven in hoofdstuk 3.5 en voila: nu verscheen het menu wel, kon ik het profiel goedkeuren en Spike zonder probleem openen. :)

Ik was klaar, alles werkt! :)
... Maar nu de configuratie van het hele zooitje nog.Hoe ik dat gedaan heb, lees je in hoofdstuk 4.


-- 4.) Instellingen die ik gebruik om Spike te laten werken

Het is erg belangrijk dat Spike goed ingesteld wordt zodat dat het overeenkomt met mijn huidige behandelplan. Dat wil zeggen dat het profiel goed ingevuld moet worden, anders kan ie niet accuraat de berekeningen maken.

Ik heb eerst de Wiki gelezen: https://github.com/SpikeApp/Spike/wiki Het is een zeer geavanceerde app en potentieel gevaarlijke software, dus RTFM (Read The Fucking Manual) is hier duidelijk van toepassing. ;) Dat is de plek waar je eigenlijk moet zijn natuurlijk: de officiële handleiding. Staat veel informatie. Ik ga hier enkel in sneltrein vaart door wat belangrijke functies heen zodat ik er snel mee aan de slag kon. Je zult in dit hoofdstuk dus een lange lap tekst aan functies zien die stapsgewijs alle instellingen afloopt die ik in heb moeten stellen. Was eigenlijk maar 10 minuten werkt, dat scheelde. :)

De basis:
Spike heeft een Master mode en een Follower mode. Dit even uitgelegd:
De master mode is voor de diabeet met de sensor. Hun Spike verzamelt alle data (en upload dit naar nightscout als hij/zij dat heeft) Als je Spike wilt gebruiken om een ander te volgen en alarmen e.d. te krijgen, dan ben je een "Follower". Je hoeft niet perse Spike te gebruiken als je Nightscout hebt! Je kan ook simpelweg de Nightscout app gebruiken of XDrip, die eerste heeft ook een Apple Watch extensie. (Als Master kan je die ook gebruiken overigens, dan volg je jezelf op je Watch ;))

Nogmaals, mijn blog moet niet gezien worden als instructie maar puur als verslag van mijn medische experiment dat ik op mijzelf heb uitgevoerd. Wil je zelf ook gaan experimenteren en gebruik je ondanks deze waarschuwing mijn artikel toch als spiekbriefje, dan kan ik niet uitdrukkelijk genoeg zeggen: de instellingen is wat voor mij werkt. Elke diabeet is anders, dus mijn instellingen zijn niet per definitie ook voor jou bruikbaar of prettig.


-- 4.1) Master mode
- Als dit het eerste gebruik is, dan moet men eerst de Zender koppelen (BluCon/MiaoMiao/Dexcom).
Tik op de 3 streepjes (voorts: hamburger) in de linkerbovenhoek.
Tik op "Instellingen", "Zender". Selecteer het type zender in de dropdown en volg de instructies.
- Nu moest ik ook m’n Sensor toevoegen. Ga terug of tik weer op de 3 streepjes.
Ik koos nu voor "Sensor" (die staat verwarrend genoeg niet onder Instellingen).
Nu moest ik de sensor "starten". Het is erg belangrijk dat hier de juiste activatiedatum en tijd ingevuld wordt. Zou ik die vergeten zijn dan moest ik wachten tot ik een nieuwe ging plaatsen. Je kan de sensor niet activeren met Spike, daar heb je alsnog LibreLink of de LibreReader voor nodig - daarna kan Spike wel alles doen en heb je die apps niet nodig tot je van sensor wisselt. (Dan "stop" je de sensor ook even in Spike en voeg je de nieuwe toe.) Als alles goed gaat, zal Spike binnen 10 minuten vragen om te kalibreren. (Behalve als de FSL nog in z'n warm-up zit het eerste uur na aanbrengen!) Kalibreren houdt in dat je een vingerprik doet met je normale bloedmeter en de waarde aan Spike doorgeeft.

Kalibreren is heel erg belangrijk en eigenlijk ook nog best complex om te onthouden. Even de vuistregels die ik voor mezelf heb opgesteld:
- Er zit altijd een vertraging tussen de FSL en een bloedsuikermeter. Altijd. Ze zijn hoogstens (bijna) gelijk als je als patiënt stabiel bent. Tig keer kalibreren om te proberen exact gelijk te komen of verschillen van 0.2mmol/l ofzo te corrigeren: dat heeft geen zin en kan er juist voor zorgen dat hij later veel te laag of veel te hoog gaat weergeven omdat er simpelweg nog niet "in sync" waren! Ik kalibreer dus gewoon enkel als Spike er om vraagt of als er grote verschillen zijn (en ik niet net heb gegeten/gespoten/gesport) en een kalibratie echt vereist is. De eerste dag van de nieuwe sensor kijk ik gewoon om de 3 uur even of het ongeveer gelijk is aan de bloedsuikermeter, en een keer extra als ik erg laag of behoorlijk hoog sta om te checken of ie dan ook nog accuraat is en de waardes wel kloppen. Meestal heb ik binnen 24 a 48 uur met een FSL dusdanig goed gekalibreerd dat ik tot mijn nieuwe sensor niet meer perse hoeft te kalibreren. (Uiteraard controleer ik nog regelmatig mijn bloedsuiker met een reguliere meter of met de goedgekeurde app van Abbott.)
- Kalibreer NOOIT, maar dan ook nooit!, op de data van de Freestyle Libre. De app en reader gebruiken een algoritme, je gaat dan algoritmes stacken. Die van Abbott en die van Spike. Niet doen! Kalibreren doe je enkel met een vingerprik!
- Kalibreren doe ik het liefst enkel als ik stabiel ben. Dat wil zeggen: niet vlak na het eten of sporten, niet als je lager dan 3.5 staat en niet als je hoger dan 12.0 staat (tenzij het echt niet anders kan.). Het meest ideale moment is als je tenminste 15 minuten in totaal niet meer dan 0.15mmol/l bent gezakt of gestegen. (Spike geeft dat aan.)


- Toen ging ik mijn profiel instellen. Het profiel bevat o.a. de insulinesensitiviteit en Insuline naar Koolhydraten ratio.
Ik tikte op de hamburger in de linkerbovenhoek en ging naar Instellingen. Ik tikte ff op "General" en switchte de taal naar het Nederlands. ;) De app staat default in mg/l, dat heb ik aangepast naar mmol/l.
Ik stelde na advies van mijn arts te hebben ingewonnen (dat is voor iedereen anders namelijk) de volgende waardes in:
Dringend hoog: 12
Grenswaarde hoog: 10
Grenswaarde laag: 4.5
Grenswaarde dringend laag: 3.8
De alarmen werken op basis van deze informatie.

- Ik ging weer terug naar de instellingen. Koos "Grafiek". Ik heb Statistieken ingeschakeld, want dat is wel tof! :) Krijg je o.a. HBA1C schattingen. Ik schakel alle visualiaties in. En koos schaal modus: Vaste.

- Ik ging terug naar het profiel en ga naar "Behandelingen".
- Ik klikte op "Profiel".
- Is koos mijn modus. MDI/Pen is voor als je handmatig spuit, en "pomp" als je een pomp hebt. Ik gebruik MDI/Pen.
- Algoritme: OpenAPS (oref0)
- Insulines: "Voeg insuline toe", dat is de plek waar je types insuline toevoegt en hoe lang ze bij jou werken. Snelwerkend en basaal, uiteraard de naam van het medicijn. Ik heb even gekeken welke insulines ik neem en voor bevestiging en om te vragen wat de werkingstijd is heb ik even navraag gedaan bij mijn DVK, want medisch advies inwinnen als je gaat spelen met dit soort software is erg belangrijk natuurlijk. :) Let dus op dat als je onverhoopt besluit om Spike ook te gaan gebruiken, dat mijn instellingen niet perse ook voor jou werken – gebruik mijn blog dan ook nooit als instructie, mijn blog is echt puur een verslag van wat ik gedaan heb voor mezelf tijdens dit medische experiment!
Bijvoorbeeld: Lantus, Soort: langwerkend, Model: bilinear, DIA: 24 uur.
Bijvoorbeeld2: Levemir, Soort: langwerkend, Model: bilinear, DIA: 12 uur.
Bijvoorbeeld3: Novorapid, Soort: Snelwerkend, Model: Exponentieël, Voorinstellingen: Snel-handelend (Volwassenen) of kinderen. DIA: 5 uren. Top (Min): 75. Standaard: Ja.
- Koolhydraten: tenzij je ooit een onderzoek hiernaar hebt gehad, klopt de default waarschijnlijk, maar had ik getwijfeld dan had ik even gebeld met de diëtist.
Snelle koolhydraten: 5
Gemiddelde koolhydraten: 10
Langzame koolhydraten: 20
Standaard: Langzaam
- Koolyhdraten absorptiegraad in grammen: 30 gram is voor de meeste mensen prima, tenzij je ooit een onderzoek hebt gehad die iets anders uitwees of dit al van je zelf weet – dus dat heb ik ook aangehouden.

- ISF / I:C / Doel BG / Trends: deze is heel erg belangrijk! De waarde hier hebben invloed op de boluscalculator en voorspellingen en zijn daarom extreem belangrijk om goed in te stellen. En ze zijn uiteraard persoonsgebonden. Nogmaals: Let dus op dat als je onverhoopt besluit om Spike ook te gaan gebruiken, dat mijn instellingen niet perse ook voor jou werken – gebruik mijn blog dan ook nooit als instructie, het is echt puur een verslag van wat ik heb gedaan! Ik werk hier met voorbeelden, als je het zelf gaat gebruiken: vul in wat voor jou klopt! Weet je dat niet? Raadpleeg dan je arts!

Als je wilt kun je voor verschillende momenten van de dag verschillende profielen maken in Spike. Als je bijvoorbeeld 's ochtends tussen 6 en 12 weet dat je veel gevoeliger bent voor insuline, dan kun je aangeven dat je tussen 6 en 12 een bepaald profiel wil dat een hoger aantal koolhydraten per eenheid insuline aangeeft, dit heeft invloed op je boluscalculator en voorspellingen. Vervolgens maak je een 2e profiel aan voor van 12 tot 6 de volgende ochtend voor de andere instellingen. Je kunt er zoveel maken als je wilt. Dat heb ik dan ook gedaan. :)

Klik op "Profiel toevoegen".
Kies de starttijd. (Ik kan hem op 00:00 laten staan als ik de hele dag hetzelfde profiel wil.)
- ISF: Dit is de gevoeligheidsfactor voor de insuline. Kort uitgelegd: als je niets eet en je neemt één eenheid insuline, dan is dit het aantal mmol/l waarmee je bloedsuikerspiegel daalt. Eg: een ISF van 5.0 zegt eigenlijk: als ik 10 sta, en ik neem 1E insuline, dan ben ik na een paar uur op bloedsuikerwaarde 5.0. Deze waarde gebruiken we in ’t algemeen het vaakst voor “patches” als je te hoog staat, daar ken je de waarde waarschijnlijk van. :)
Als je die waarde niet weet dien je natuurlijk altijd advies in te winnen van arts/DVK als je besluit de software zelf net als ik te gaan gebruiken.

- I:C: Dit is de insuline:koolydraten ratio. Dit is kort uitgelegd hoeveel insuline je moet spuiten per x gram koolkydraten, zoals je gewend bent van het koolhydraten tellen. Een I:C van 10 zegt dus: per 10 gram koolhydraten moet ik onder normale omstandigheden/in rust 1 eenheid insuline spuiten. Als je dit niet reeds wist, dan klopt er iets niet en zou ik eens met je DvK gaan praten. ;)

- Doel BG: Dit is je streefwaarde. Bij de meeste mensen wordt die door de DvK tussen de 5 en 6 geplaatst, de algemene standaard is 5.5 vziw. Bij twijfel is de DVK er voor advies.

- Trends: dit zijn de pijlen die aangeven wat je bloedsuiker doet op het moment. Schuin omhoog = langzaam stijgend, pijl omhoog = snel stijgend, dubbele pijl omhoog = heel erg snelstijgend. En hetzelfde voor omlaag. ;)
In dit profiel vul je in wat je precies wilt dat er gedaan moet worden als dit het geval is. Hier houdt je boluscalculator rekening mee. Je kan hier kiezen wat je wilt dat de boluscalculator doet. Dus stel jij geeft aan dat je bij trend met dubbele pijl omhoog 1 eenheid insuline wil, dan zal de boluscalculator je aanraden om een eenheid extra te spuiten. Als je niets eet zal het dan bij 1 eenheid blijven om te patchen. Maar als je wat eet dan is het dus normale insuline + 1E extra. Idem dito voor koolhydraten. De boluscalculator zal aangeven dat je of MINDER moet spuiten OF iets moet eten - en compenseert ervoor met de settings daar. Dit is zeer sterk persoonsgebonden aan de I:C en ISF. De Trends zijn altijd een indicatie en momentopname, ik gebruik ze zelf overigens niet en heb ze dus uitstaan. Ik beslis 100% zelf wanneer ik wel of niet patch of meer ga eten. Ik vind het fijner om ze buiten beschouwing te laten in de bolus calculator, dus deze functie heb ik uit laten staan.

"Maar die trends zijn wel leuk, maar dat is toch op bepaalde momenten zoals sport anders?"
Klopt als een bus! Daarom is er in de Bolus Calculator zelf gelukkig een optie om rekening te houden met ziekte of activiteit en om daarom je insulineinname of benodige koolhydraten te verhogen of juist te verlagen! ;)


- Nadat ik klaar was met het instellen van het profiel ben ik teruggegaan naar instellingen en heb ik getikt op "Bolus Calculator".
- Ik koos de insulineprecesie van mijn pen. Meestal is dit 0.5 of 1. Je koolhydraten precisie boeit volgens mij niet heel erg veel, de meeste mensen ronden toch af. Ik heb hem voor mezelf dus op 0.5 gezet.
- Toegestane hogere/lagere BG doelmarge: dit geeft aan wat acceptabel is voor de boluscalculator om net iets boven of onder de streefwaarde uit te komen. Stel je stelt dit in op 0.5 en je streefwaarde is 5.5, dan mag Spike's boluscalculator bij het berekenen van je bolus dus uitkomen in de voorspelling tussen 5.0 en 6.0. Zet je hem op 0 dan mag ie totaal niet afwijken. (Dat maakt de berekening iets complexer en soms onmogelijk.) Ik heb gekozen voor een maximale afwijking van 0.5 buiten target.
- Autoberekeningen: IOB en COB heb ik aangezet. Dit houdt in dat Spike rekening houdt met koolhydraten die ik eerder gegeten heb/insuline die (waarschijnlijk) nog in mijn lichaam zit. "Trend" is wat trickier. Dit kan soms aparte resultaten geven. Maar je kan dit aanzetten om rekening te houden met de "Trends" die je eerder hebt ingesteld. Ik heb ervoor gekozen om dat UIT te laten staan uit veiligheidsoverwegingen.
Heb je besloten dat je, ondanks mijn waarschuwingen, net als ik ook een eigen experiment wil uitvoeren met deze software? Dan wil ik je toch een tip meegeven: wat de boluscalculator ook zegt: check altijd of je het er wel mee eens bent, ga niet zomaar klakkeloos spuiten wat ie aangeeft. Zeker niet in het begin. Stel dat je een foutje in de instellingen hebt gemaakt, dan kan de Bolus Calculator veel teveel of veel te weinig insuline aanraden. Wees daar zeker in het begin dus alert op! Pas als je zeker weet dat het naar wens werkt kan je hem werkelijk in gebruik nemen als super toffe uitgebreide calculator. :) Maar zelfs dan: blijf voor jezelf nadenken!! Het is een hulpmiddel, gebaseerd op een momentopname, geen absolute waarheid en het geeft geen geldig medisch advies. De info toch gebruiken als basis voor de behandeling kan levensgevaarlijk zijn.

- Ik ging weer terug naar "Behandelingen" en schakelde ook dit allemaal in:
Geef behandelingen in grafiek weer
Geef basalen in grafiek weer
Geef IOB weer
Geef COB weer
Download NS behandelingen (optioneel, vereist als Follower; maar als mastermode moet je het zelf weten. Dit houdt in dat je eventueel via je computer ook behandelingen kan invoeren.)
Download NS basalen
Loop/OpenAPS gebruiker: Ja, als je aan het loopen bent moet je dit inschakelen en er gaat weer een nieuwe wereld voor je open. :P Maar dat is ver buiten de scope van dit blog.
Ik scrollde ff voorbij de lap tekst en schakelde ook in: Info punt. En vinkte alles eronder aan.

- Ik ging terug naar instellingen en koos voor "Alarmen".
Ik koos "Systeemvolume overschrijven" en ramde het aangepaste volume omhoog.
Voordeel daarvan is: ook al staat m’n telefoon zacht, als ik laag kom te staan gaat het alarm alsnog hard af!
Nadeel: Het alarm gaat ook hard af als ik hem eigenlijk wat stiller wilde houden ;)
- Negeer "Niet storen": schakel dit UIT als je wilt dat Spike z'n kop houdt als je Niet storen aan hebt staan. Schakel dit in als je ondanks Niet Storen gewoon een alarm wilt krijgen van Spike! (Met geluid dus als dat zo ingesteld is voor dat alarm.) Bij mij mag ie het NIET negeren.
- App inactief: Ja, dit heb ik aangezet zodat ik een waarschuwing krijg als de app op de achtergrond wordt afgeknald door iOS.

Dan komen we bij "alarm types".
Hier kun je er tig invoeren, per alarm een. Ik geef de instellingen waarmee ik getest heb.
Eerst de basis voor een alarmtype uitgelegd hoe ik het voor mezelf heb gedaan tijdens dit experiment:
- "Kies aan"
- Geef het een naam
- Kies "sluimer vanaf melding" als je wilt dat je een "Snooze" optie krijgt bij je notificatie.
- Standaard sluimertijd: de tijd in minuten die je wilt dat Spike wacht met een volgend alarm als je hebt gesnoozed. Bijvoorbeeld 10 minuten als je heel laag staat, of een uur als het puur gaat om dat je net 0.5 mmol/l boven je max grens zit. ;)
- Herhalen: als je wilt dat ie nog wat vaker pingt
- Geluid: kies het geluid dat je wilt dat afspeelt. Ik vond de Siri stemmen het fijnst voor alles behalve urgent laag.
- Trillen: moet je zelf weten, ik vind 't wel zo prettig om aan te zetten.

Mijn instellingen zorgen ervoor dat:
- Siri spreekt een waarschuwing uit die vertelt wat er is (in het Engels) en de telefoon trilt als:
— Ik moet kalibreren (Enkel notificatie, geen siri)
— Hoge/lage bloedwaarde (maar nog niet extreem)
— Snel stijgend of zakkende bloedwaarde
- Er gaat een alarm af als:
— Bloedsuiker komt onder de 4 (harde en lange sirene, max volume)
— Spike inactief raakt (killed door iOS)
— Metingen niet doorkomen (eg: verbinding kwijt)

Hier zijn mijn alarmtypes met hun namen (aan 't begin):
- calibrate: sluimer vanaf melding: Ja, tijd: 180, herhalen: nee. Geluid: geen. Trillen: Ja.
- gemistemeting: Sluimer vanaf melding: nee, tijd: 5, herhalen: nee, Geluid: Siri Alert Missed Reading, Trillen: Ja
- Silent: Sluimer vanaf melding: Ja, tijd: 30, Herhalen: nee, Geluid: Geen, Trillen: Ja (Dit is een profiel voor enkel trillen zonder ook maar een enkel geluid. Handig als je bijvoorbeeld wilt dat ie tussen 09:00 en 18:00 enkel trilt ipv alarmen geeft, daar komen we zo op terug.)
- siridropfast: Sluimer vanaf melding: Ja, tijd: 5, Herhalen: Nee, Geluid: Siri Alert Glucose Dropping Fast, Trillen: Ja.
- sirihigh: Sluimer vanaf melding: Ja, tijd: 30, Herhalen: Nee, Geluid: Siri Alert High Glucose, Trillen: Ja
- sirilow: Sluimer vanaf melding: Ja, tijd: 5, Herhalen: nee, Geluid: Siri Alert Low Glucose, Trillen: Ja
- siriurgenthigh: Sluimer vanaf melding: Ja, Tijd: 60, Herhalen: Nee, Geluid: Siri Alert Urgent High Glucose, Trillen: Ja
- urgentlow: Sluimer vanaf melding: Ja, tijd: 5, Herhalen: Nee, Geluid: Emergency Alarm, Trillen: Ja

- Daarna ging ik de alarmen zelf instellen, opnieuw zijn dit mijn instellingen – voor jou kan het anders zijn als je voor jezelf besluit ook te gaan experimenten met de software.
Vuistregel voor mezelf opgesteld: je kan kiezen om een alarm "de hele dag" te laten klinken, of je kan per alarm meerdere tijdstippen toevoegen. Eg: tussen 09:00 en 18:00 wil ik dat ie alleen trilt (silent), maar de rest van de dag (18:00 - 09:00) wil ik dat Siri me wel vertelt wat er is/een alarm geven.

- Snelle stijging: Ik vind persoonlijk een snelle stijging als ik meer dan 0.6 stijg binnen 2 metingen. Alarmtype: silent (trilt dus alleen) Greenswaarden gebruiken? Ja. Hoog: 9. Laag: 4.5.
- Dringend hoog: Hele dag, BG waarde: 13.5, alarmtype: siriurgenthigh
- Hoog: tussen 10:00 en 21:00, BG waarde: 11, alarmtype: sirihigh
- Snelle daling: Hele dag, 0.6mmol/l, alarmtype: siridropfast. Grenswaarden gebruiken? Ja, hoog: 9, laag: 4.5.
- Laag: Hele dag, BG waarde: 4.6. Alarmtype: sirilow
- Dringend laag: Hele dag, BG waarde: 4, alarmtype: urgentlow (dit geeft de sirene)
- Kalibratie: Tussen 07:30 en 23:59, 72 uur interval (met een FreeStyle Libre, alarmtype: calibrate
- Gemiste meting: Hele dag, 15 minuten interval, alarmtype: gemistemeting
- iPhone 'niet storen': heb ik niet ingesteld.
- Transmitter lage batterij: tussen 12:00 en 22:00. Alarmtype: silent.


- Ik ging terug naar instellingen en koos "Deel". Ik schakelde de BG app badge in en "Vermenigvuldiger toestaan".
Gezondheid: Aan. (Healthkit integratie, niet beschikbaar met gratis accounts, enkel met dev account)
- Nightscout: Dit is om data te uploaden naar nightscout voor followers, daar ga ik in hoofdstuk 5 verder op in.
- Terug naar instellingen en koos "Integratie". Hier schakelde ik de Interne HTTP server in.
- Terug naar instellingen en koos "Watch". Als je wilt kun je hier de kalender integratie inschakelen en dat wilde ik graag. In mijn ervaring was het nodig om eerst een agenda speciaal voor Spike aan te maken en een losse app te kopen voor je normale agenda. Waarom? De agenda app van Apple is de enige app met een complicatie die real-time update. Maar als je er andere afspraken ook in laat tonen, dan wordt Spike mogelijk weggedrukt of Spike drukt juist je afspraken weg in die complicatie. Ik heb Fantastical gekocht voor een complicatie op m’n Watch voor de normale agenda met afspraken.
- Ik zet complicatie op AAN. Kies agenda: <de agenda die ik had aangemaakt voor Spike>
- Schermnaam: uit
- Geef IOB weer: Nee
- Geef COB weer: Nee
- Geef voorspellingen weer: Ja
- Weergave trend: Ja
- Weergave delta: Nee
- Weergave eenheden: Nee
- Gatenoplossing: niet aanzetten als de boel goed functioneert.
De watch complicatie ziet er dan zo uit (linksonderin):
https://metaljesus.nl/SpikeTwkrs/19.png

(Huidige waarde, pijltje voor de trend, en de voorspelling wat het over 4 uur is.)
Het bleek belangrijk te zijn om in de instellingen van m’n iPhone aan te geven dat ik deze agenda voor Spike NIET wilt zien en om in de Watch-app m’n Agenda zo instellen dat hij *uitsluitend* deze agenda laat zien. Vervolgens stelde ik Fantastical ook zo in dat hij alle agenda's laat zien *behalve* Spike, en voegde ik die complicatie ook toe zodat ik m’n normale agenda afspraken weer kan zien. :)
- Uitgebreide instructies staan onder deze instelling in Spike overigens.

- Ik ging terug naar instellingen.
- Geavanceerd: Verhinder slaapmodus: Inschakelen. Niveau: Hoog. Alternatieve modus beiden UIT gezet.
Hier moest ik een beetje mee spelen en had op verschillende iPhone’s verschillende resultaten. Het doel voor mij was: Spike mag niet in de achtergrond afgesloten worden door je iPhone, maar Spike mag ook niet heel veel accu verbruiken. Na een beetje spelen waren dit de instellingen die goed werkten op mijn iPhone X.

- Ik ging terug naar instellingen en ging naar "Onderhoud".
- Controleer op updates: Aan. Quiet Time Enabled: Uit.
- En nu alles ingesteld is, heb ik op die pagina meteen even een backupje gemaakt van al m’n instellingen en de database en die naar mezelf gemaild. ;)

Klaar. Instellingen voltooid!.

Nu ziet m’n Spike er intussen zo uit:

Ik kan op de + knop klikken om aan de slag te gaan! (Alles grijs? Dan is er geen sensor actief of nog geen initiële kalibratie geweest.)

Wat voor mij heel fijn werkte met Spike:
Ik gebruik de "bolus" functie enkel als ik bijspuit. Anders heeft de "Maaltijd" functie of de Bolus Calculator mijn absolute voorkeur!
Bij de optie "Koolhydraten", "Maaltijd" en "Boluscalculator" zit een complete voedselmanager! Hier kan je je favoriete gerechten inzetten. Hoeveel koolhydraten dat is (per stuk of per 100g, wat jij wil.) Dat is extreem relaxt. Eerste keer moet je alles ff erin zetten, maar daarna scheelt het verschrikkelijk veel tijd en is Spike écht helemaal compleet en super handig in gebruik. :) Ik heb de database dan ook gevuld met allerlei producten in de loop van de tijd. :)
LET OP: een bug in de voedselmanager zorgt ervoor dat je bij het aanmaken van een gerecht de decimalen niet met een komma mag scheiden, dit moet met een punt. Dat is nogal lastig omdat je een punt enkel kan copy/pasten. Ik rond het gewoon af naar een getal zonder decimalen, want lui.


-- 4.2) Follower mode
Als je een follower bent van een Master van een ander, dan is er niet zo gek veel in te stellen. Ik heb dit geïnstalleerd op de telefoon van mijn wederhelft.
Uiteraard is Nightscout vereist, hoe ik dat gedaan heb zie je in hoofdstuk 5. (Al kan je technisch gezien ook direct verbinden met de Spike op de telefoon van de andere persoon, maar dan werkt het enkel op het moment dat jullie op hetzelfde WiFi-netwerk zitten. Kinda defeats the purpose.)
Wat ik heb ingesteld om het te laten werken:
- Instellingen -> Algemeen. Taal naar NL. Modus naar "Volger" zetten.
- Service: nightscout. Nightscout URL ingevoerd en indien nodig het API-wachtwoord (enkel nodig als je ook dingen wilt kunnen toevoegen, maar vanuit het oogpunt van de diabeet is dat vaak ongewenst. Bij looping is het zelfs levensgevaarlijk.) Je hebt ook een API-wachtwoord nodig als je Nightscout dicht hebt getimmerd en zelfs voor read-only een token nodig hebt.
- Onderin eventueel eenheid naar mmol/L zetten als deze nog op mg/dL staat.
- Verder dien je de alarmen in te stellen als je die wilt hebben, zoals bij de Master Mode ook nodig is en hierboven verslag van wordt gedaan.
- Net als bij Master Mode moest ook ingesteld worden: Grafiek (voor statistieken), behandelingen (optioneel, vaak niet nodig),

Meer valt hier denk ik niet over te zeggen, Spike haalde meteen de data op uit m’n nightscout server en de follower telefoon van m’n wederhelft werkte meteen! :)


-- 5.) Installatie van Nightscout en het koppelen van Spike zodat geliefden mij kunnen volgen

Om data te delen met andere mensen zodat zij je kunnen volgen en eventueel ook alarmen kunnen krijgen, heb je een nightscout server nodig. Een nightscout server is mega lightweight. Het neemt nauwelijks resources in.
Tijdens mijn onderzoek bleken er 3 keuzes te zijn:
- Nightscout installeren op Heroku (gratis, buiten eigen netwerk beschikbaar)
- Nightscout installeren op Azure (gratis, nogal meh, ga ik niet uitleggen)
- Nightscout installeren op een eigen server ("gratis", afhankelijk van je server I guess.)

Voor Heroku ga ik kort en simpel zijn. Zie hier:
http://www.nightscout.inf...p-nightscout-using-heroku
En zie deze notitie voor Spike (iOS) en XDrip+ (Android) er bij: http://www.nightscout.inf...ng-heroku#xDripSpikeUsers
Voor alle installatiemethodes, ook die op eigen server, geldt: nightscout is by default open. Dat wil zeggen dat er geen user/wachtwoord authenticatie vereist is om de glucosewaardes te zien. (Wel is het token nodig om admin-rechten te krijgen.) Dit is aan te passen in de Nightscout instellingen door te gaan werken met token-based toegang voor specifieke rollen - dit staat uitgelegd in de Nightscout handleiding.

In mijn verslag van mijn medische experiment gaan we het hebben over Nightscout installeren op een eigen server. Ik vind dit persoonlijk fijner. Waarom? Ik wil graag volledige controle. Daarnaast draai ik de server lekker thuis, weet ik zeker dat er geen data verzameld wordt en de boel relatief veilig staat. Niet dat het nou bepaald gevoelige data is, maar dan nog... 't gaat niemand ene reet aan, pardon my French. :) Er is maar één ander die ik toegang wil geven tot de data, en die is te allen tijde met een VPN verbonden naar het thuisnetwerk net als ik; dus ook al zitten we niet op hetzelfde netwerk: de data is beschikbaar dankzij Nightscout.

Natuurlijk kun je Nightscout ook draaien op een server of VPS die je zelf ergens anders hebt staan. Of je kan ervoor kiezen, als je geen VPN hebt, om hem thuis te draaien en dan de poort te forwarden in je modem/router naar je Linux (virtuele machine). Het is wel zaak dat deze 24/7 beschikbaar is voor betrouwbare resultaten.

Nightscout disclaimer:
Highly experimental. Not intended for therapy. Use at your own risk. Intended only as an investigational and educational tool to learn about this technology.
Let op dat Nightscout niet 100% betrouwbaar is en uiteraard onderhevig aan storingen, onbereikbaarheid omdat je geen (WiFi-)bereik hebt of wat dan ook. Als je besluit voor jezelf dat je dit experiment wilt herhalen voor academische doeleinden en iemand je laat volgen of je gaat iemand volgen: hou er dan altijd rekening mee dat het niet te allen tijde betrouwbaar is en soms kan stoppen met werken. Vertrouw er niet op, zie het enkel als gadget.


Let's go.
Als eerst had ik een VM of Server (barebone, VPS) nodig die draait op Linux. Een dedicated VM is fijn, maar niet perse nodig. In principe kan dit op zowel Debian als RedHat varianten. Ik ben zelf fan van CentOS, dus heb daar voor gekozen. Veel komt gelukkig overeen met elkaar gezien het hele zooitje met NPM/NodeJS draait, wat redelijk universeel is. Ik heb gebruik gemaakt van CentOS 7.
Ik ga er vanuit dat de firewall (firewall-cmd) draait en alle poorten by default DICHT staan. Zo NIET, als je besluit om tegen mijn advies in dit blog te gebruiken als instructies/als spiekbriefje terwijl je zelf het experiment probeert na te bootsen, dan zul je MongoDB beter moeten beveiligen met authenticatie! Dat ga ik niet uitleggen, maar zie bijvoorbeeld https://linuxize.com/post...tall-mongodb-on-centos-7/

Wat heb ik nodig:
- MongoDB
- NodeJS/nvm
- Wat compilers
- Nano, want dat is toch echt de beste editor. ;)
- Om Nightscout te compileren is tenminste 4GB RAM vereist. Stompzinnig genoeg kan je daarna ook prima uit de voeten met 512 a 1024MB RAM... Je kan ervoor kiezen om tijdelijk SWAP geheugen toe te voegen.
- Eigenlijk heb je ook een GitHub account nodig zodat je een persoonlijke fork kan maken van Nightscout. Dit is voor installatie niet nodig, maar kan later handig zijn. Ik heb er nog geen tijd voor gehad om ook dit hier nu te gaan behandelen, dus zie http://www.nightscout.inf...p-nightscout-using-heroku als resource.

Ik moest dit commando uitvoeren met admin rechten. Zoals altijd op Linux kan je twee dingen doen: simpelweg even als root inloggen (of "su" naar root toe), heel dirty ;), of het "sudo" commando toevoegen vóór elk commando (moet je user wel sudo rechten hebben natuurlijk!):
code:
1
sudo yum -y install epel-release && sudo yum -y install git python nano gcc gcc-c++ make


Vervolgens dit commando:
code:
1
sudo nano /etc/yum.repos.d/mongodb-org.repo

En daar heb ik dit ingezet:
code:
1
2
3
4
5
6
[mongodb-org-4.0]
name=MongoDB Repository
baseurl=https://repo.mongodb.org/yum/redhat/$releasever/mongodb-org/4.0/x86_64/
gpgcheck=1
enabled=1
gpgkey=https://www.mongodb.org/static/pgp/server-4.0.asc

ctrl + X, ja opslaan.


Ik krijg het bijna m'n strot niet uit, maar om gezeik te voorkomen moest ik nu heel even SELinux uitschakelen. Dat deed ik met dit commando: sudo setenforce 0
Straks na afloop mag ik natuurlijk niet vergeten het weer aan te zetten met 'sudo setenforce 1'.
LET OP: Ga jij ook experimenteren en blijf je later toch problemen ondervinden en lossen die als sneeuw voor de zon op als je SELinux uitschakelt? Laat het me ff weten. In mijn tests is na installatie geen enkel probleem met SELinux, maar mogelijk is dit op de een of andere manier bij jou anders. Dan kan ik even kijken of er nog speciale regels moeten worden toegevoegd aan SELinux, ben ik academisch erg benieuwd naar! :)

Ik voerde deze commando’s uit met adminrechten:
code:
1
2
3
4
5
6
7
curl -sL https://rpm.nodesource.com/setup_10.x | sudo -E bash -
sudo yum -y install nodejs mongodb-org
sudo firewall-cmd --zone=public --permanent --add-port=1337/tcp
sudo firewall-cmd --zone=public --permanent --add-port=8080/tcp
sudo firewall-cmd --reload
sudo adduser nightscout
sudo passwd nightscout (en koos een wachtwoord, onthoud deze ook! (Password manager ftw!))

LET OP: Als poort 8080 al in gebruik is, kan deze dus niet gebruikt worden voor nightscout.

Nu voerde ik deze commando’s uit met adminrechten:
code:
1
2
3
sudo systemctl start mongod
sudo systemctl enable mongod
sudo mongo

Bij dat laatste commando opent mongo. Hier heb ik het volgende in gecopy/paste en op enter gedrukt:
code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
use nightscoutdb
db.createUser(
 {
  user: "nightscoutuser",
  pwd: "NightScoutDBPass",
  roles: [
    { role: "readWrite", db: "nightscoutdb" }
  ]
 }
)

En op enter gedrukt. Ik kreeg een success melding, mooi! CTRL + C en klaar.

Nu voerde ik dit commando in om verbinding te maken met de database:
code:
1
mongo -u nightscoutuser -p --authenticationDatabase nightscoutdb

Hij vraagt om 't wachtwoord, daar vulde ik het gekozen wachtwoord in: NightScoutDBPass
Daarna copy/paste ik dit erin en drukte op enter:
code:
1
2
use nightscoutdb
db.createCollection("entries")

Ik kreeg “OK:1”. Mooi, CTRL + C!

Nu ging ik naar nightscout user die ik eerder had toegevoegd. (Commando: su nightscout, of log opnieuw in naar SSH.)
Voor de zekerheid dit commando gegeven:
code:
1
cd ~/

En daarna heb ik deze commando’s uitgevoerd:
code:
1
2
3
git clone https://github.com/nightscout/cgm-remote-monitor.git
cd cgm-remote-monitor
git checkout dev


En nu ben ik gaan compileren, met dit commando:
code:
1
npm install && npm install acorn

Voor deze stap is dus flink wat RAM/SWAP-geheugen vereist en het kan behoorlijk lang duren!

Dit was succesvol, maar ik kreeg wat waarschuwingen. Ik draaide nog even dit commando:
code:
1
npm audit fix


Hierna ging ik verder met het opzetten van de variabelen.
- Ik voerde dit commando uit:
code:
1
nano start.sh

En copy/paste daarin het volgende:
code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
#!/usr/bin/bash

# environment variables
export DISPLAY_UNITS="mmol"
export MONGO_CONNECTION="mongodb://nightscoutuser:NightScoutDBPass@localhost:27017/nightscoutdb"
export BASE_URL="http://12.34.56.78/"
#VERVANG 12.34.56.78 hierboven voor het (publieke) IP van je VM
export PORT=8080
#ALS POORT 8080 AL IN GEBRUIK IS MOET JE IETS ANDERS KIEZEN
export API_SECRET="Z0OEr034kIQj23jWRAaEERvvBN"
#DIT IS EEN VOORBEELD SECRET! SPECIALE KARAKTERS MOGEN NIET.
#export AUTH_DEFAULT_ROLES="denied"
#^ haal het # weg als je Nightscout *dicht* wilt zetten en enkel toegang wilt geven 
#met de API_SECRET of Nightscout Roles (die kan je later toevoegen in Nightscout)

export LANGUAGE="nl"
export BG_HIGH="216"
export BG_LOW="69"
export BG_TARGET_BOTTOM="90"
export BG_TARGET_TOP="171"
export SHOW_PLUGINS="iob,cob,sage,basal,timeago,delta,direction,upbat,devicestatus,careportal,treatmentnotify"
export THEME="colors"
export NIGHT_MODE="off"
export BASAL_RENDER="default"
export CUSTOM_TITLE="Glucosemonitor :: Nightscout"
export HOSTNAME="12.34.56.78"
#VERVANG 12.34.56.78 voor het werkelijke hostname/IP!

export PUMP_FIELDS="reservoir battery status"
export DEVICESTATUS_ADVANCED=true
export ENABLE="careportal iob cob openaps pump bwg rawbg basal cors"
export INSECURE_USE_HTTP=true
#ALS JE SSL WILT GEBRUIKEN, MOET JE CERTIFICATEN AANMAKEN EN TOEVOEGEN:
#export SSL_KEY=/home/nightscout/ssl/privatekey.pem
#export SSL_CERT=/home/nightscout/ssl/fullchain.pem
#export SSL_CA=/home/nightscout/ssl/fullchain.pem

export TIME_FORMAT=24

# start server
node server.js

Ik heb de commented variabelen aangepast, Ctrl + X en opslaan gedaan!
Daarna uitgevoerd:
code:
1
2
chmod 777 start.sh
chmod +x start.sh


Nu het moment van de waarheid, testen:
Commando: sh start.sh

Als de server succesvol start (doet ie dat niet dan kom je terug in je terminal ;)) kunnen we door. Ik wachtte tenminste 30 seconden, want de eerste run propt Nightscout wat spullen in je database, dat wilde ik niet onderbreken. Na gewacht te hebbend drukte ik op CTRL + C om nightscout weer te killen. Nu wilde ik nightscout zo instellen dat hij zou starten als de server reboot. Hiervoor waren weer root privileges/sudo voor nodig.

- Als admin deed ik: sudo nano /etc/systemd/system/nightscout.service
En paste dit scriptje dat ik heb geschreven:
code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
[Unit]
Description=Nightscout Service
After=mongod.service

[Service]
Type=simple
WorkingDirectory=/home/nightscout/cgm-remote-monitor
ExecStartPre=/bin/sleep 10
ExecStart=/home/nightscout/cgm-remote-monitor/start.sh
User=nightscout
Group=nightscout

[Install]
WantedBy=multi-user.target

CTRL + X en opslaan.

Test of het werkt:
code:
1
2
sudo systemctl start nightscout (Dit commando duurt +/- 11 seconden om uit te voeren.)
sudo systemctl status nightscout

Ik moest nu iets te zien krijgen als:
Dec 03 20:15:43 localhost.localdomain systemd[1]: Starting Nightscout Service...
Dec 03 20:15:53 localhost.localdomain systemd[1]: Started Nightscout Service.
Al kan het ook zijn dat er al heel andere output komt, zoals dat ie entries aan het lezen is. Dat is normaal en dat is prima, er moet "Active" of "Running" staan. De rest van de output is niet heel boeiend.

Als ik echter (in het rood) iets zou zien als:
Dec 03 20:13:30 localhost.localdomain systemd[1]: nightscout.service failed.
Dan zou er iets mis zijn en zou ik om hulp moeten vragen, maar dat was gelukkig niet het geval. :)

Het was een success en Nightscout start goed, dus gaf dit commando:
code:
1
sudo systemctl enable nightscout

Door dit commando te geven zal nightscout vanaf nu bij elke reboot zichzelf weer starten. :)


Klaar. Nightscout was klaar voor gebruik. Nu kan ik het bezoeken op de URL/IP dat ik had ingesteld (eg: http://12.34.56.78:8080/). Daar ben ik heengegaan om het profiel daar in te stellen. Hierna kon ik Spike/XDrip+ instellen om te uploaden naar mijn Nightscout en kon ik dus een Follower instellen om daar de info vandaan te downloaden zodat zij mijn bloedwaardes constant kunnen volgen als ik dat wil. :)
De app die daarvoor gebruikt wordt, of dat nou Spike of Nightscout of wat dan ook is, hebben instructies die uitleggen hoe dat moet. En de handleiding van Nightscout voor meer informatie/FAQ’s heb ik ook even gebookmarked: http://www.nightscout.info/wiki/welcome

Ik mocht niet vergeten om SELinux weer in te zetten, dus commando: sudo setenforce 1

En ik was klaar met alles en het medische experiment kwam ten einde. :) Althans, voor de configuratieslag. Ik gebruik het intussen nog steeds omdat ik het heel erg relaxt vind, maar ik hou er wel rekening mee dat het slechts een (onbetrouwbare) gadget is en baseer mijn behandelingen er dus niet op – dat gaat nog via de officiële software of met een vingerprik en op basis van de instructies van mijn artsen en DVK. ;)

- 6) Losse conclusies

Bij elk experiment, van welke aard dan ook, horen natuurlijk wat conclusies.
Gezien dit een persoonlijk experiment is ben ik het niet heel wetenschappelijk gaan benaderen, maar ik wil er toch een aantal opmerken:
1.) De alarmen zijn erg fijn, ik heb meerdere hypo's kunnen voorkomen doordat ik op tijd een alarm kreeg. Maar het is niet heilig. De software heeft het soms mis (vaak door miskalibraties waardoor hij (heel) laag of (heel) hoog aangeeft terwijl dat niet zo is) en verliest nog wel eens sporadisch de verbinding, het is dus niet betrouwbaar om 's nachts als hypo-wekker te gebruiken mocht dat onverhoopt een keer gebeuren. Als het werkt is het fijn, maar ik kan er nooit vanuit gaan dat het daadwerkelijk werkt. Ik zal het dan ook altijd als gadget blijven zien, tot misschien een keer de dag komt dat ik een echte CGM krijg die dit allemaal kan zónder tig van dit soort trucjes.
2.) Het is een prettig idee dat mijn geliefden mijn waardes kunnen volgen op bepaalde momenten. En het lijkt me fijn om kinderen met diabetes ermee te kunnen volgen, als klein extraatje puur voor het geval dat. Gelukkig krijgen de meeste kinderen al een CGM vergoed, dus hebben die al deze poespas niet nodig.
3.) Dankzij de inzichten en grafieken die gegenereerd worden, kan ik precies zien wat koolhydraten, insuline en beweging doet met mijn bloedsuikerspiegel. Ook was het interessant om te zien dat wanneer je ziek(ig) bent, de bloedsuikerwaarde duidelijk hoger zijn en opeens de ISF/I:C opeens heel anders is. Ook helpt dit bij het verminderen van het HBA1C omdat ik sneller acties kan ondernemen en beter weet hoe mijn lichaam reageert.
4.) Het is goed dat de FSL nu voor iedereen vergoed wordt, want zelfs zonder deze software is het een enorme vooruitgang. Maar een CGM, de heilige graal, is toch wat we echt allemaal nodig hebben om de allerbeste behandeling te krijgen en aan onszelf te geven die mogelijk is. Helaas worden die nog niet vergoed.
5.) De overige functies van Spike zijn ook geniaal. Zelfs als ik het niet meer ga gebruiken voor monitoring of alarmen, blijf ik het denk ik alsnog gebruiken als voedselmanager - het werkt hemels!
6.) Het was tof om te doen!
7.) Ik ga nog een artikel schrijven over rapporten genereren op basis van nightscout data. :)


Ik hoop dat jullie het een leuk experiment vonden en interessant om te lezen. ;)
Hopelijk heeft iemand er nog iets aan. ;)


Dit artikel en het medisch experiment is/werd/wordt niet (perse) endorsed door de volgende partijen noch hebben zij vooraf kennis genomen van de (uiteindelijke) inhoud noch wisten zij perse dat hun gegevens/advies/handleidingen/wetenschappelijke artikelen voor medische experimenten werd gebruikt. Ik wil hen enkel bedanken om verschillende redenen uit eigen beweging en persoonlijke grond. Met dank aan, voor verschillende type contributies/troubleshooting hulp/achtergrondinfo, documentatie, handleidingen, advies, etc:
- Spike team/developers + community
- The Nightscout Foundation
- Medische achtergrondartikelen van meerdere ziekenhuizen (o.a. Rijnstate, Elkerliek, LUMC) om beter begrip te krijgen van het functioneren van de sensoren en wat wet- en regelgeving (incl. groepen die in aanmerking komen voor vergoeding) data
- Arnoud Engelfriet
- Ambrosia Systems
- XDrip+
- Diabetes Vereniging Nederland
- Sensorvergoeding
- RedHat
- Abbott
- Wikipedia
- Zorginstituut Nederland
- Ministerie van Volksgezondheid

Volgende: Bunq virtuele Maestro voor Apple Pay (gratis extra kaart!) 04-'19 Bunq virtuele Maestro voor Apple Pay (gratis extra kaart!)

Reacties


Door Tweakers user kami124, vrijdag 13 december 2019 21:21

Bedankt voor dit zeer uitgebreide artikel. Ik moet het allemaal nog wel eens op het gemakje lezen. Momenteel heb ik wel een iphone en diabetes type 1, maar nog geen FGM, of insulinepomp (ik heb pennen) of iMac. Maar nu de FGM in het basispakket komt, wil ik inderdaad heel graag eens kijken om dit systeem te automatiseren.

Ik heb ook al gehoord dat fabrikanten zelf zo'n regelsysteem willen gaan produceren, maar dat ze het ook nogal link vinden met hoe de uitwerking kan zijn, oftewel dat het verkeerd kan lopen.

Door Tweakers user WhatsappHack, vrijdag 13 december 2019 21:49

kami124 schreef op vrijdag 13 december 2019 @ 21:21:
Bedankt voor dit zeer uitgebreide artikel.
You're welcome! :)
kami124 schreef op vrijdag 13 december 2019 @ 21:21: Ik moet het allemaal nog wel eens op het gemakje lezen. Momenteel heb ik wel een iphone en diabetes type 1, maar nog geen FGM, of insulinepomp (ik heb pennen) of iMac. Maar nu de FGM in het basispakket komt, wil ik inderdaad heel graag eens kijken om dit systeem te automatiseren.
FGM wordt vanaf nu vergoed als je insuline-afhankelijk bent en minstens 4x per dag in je vinger moet prikken. Als je nog niet bent aangemeld zou ik snel ff je DvK een mailtje sturen. Als je van een toko als Bosman, Boeren, DVN of OneMed je spullen krijgt kan je je ook bij hen op de lijst laten plaatsen als ‘t goed is en dan gaan zij het allemaal regelen met je behandelaar - heb je er geen omkijken naar. :)
Ik heb ook geen insulinepomp trouwens, maar dat zal je vanzelf wel lezen in 't artikel :P

Automatiseren bedoel je loopen? Daar zijn maar een heel select aantal pompen voor geschikt tegenwoordig of je moet nog een oude op de kop tikken. ;( Die Omnipod's kan je mee loopen geloof ik (moet je alleen een zendertje kopen ad eenmalig +/- €120), maar dat lijken me echt waardeloze apparaatjes - mede omdat je veroordeelt bent tot die enorm dikke control unit die je dan perse overal mee naartoe moet slepen. (Okee, met zo'n zender heb je dat probleem minder, al moet je die ook altijd meehebben.) En om eerlijk te zijn weet ik niet of de FSL + dit systeem daar sowieso betrouwbaar genoeg voor is; dan wil je liever een Dexcom of iets dergelijks; al blijft het probleem dat je third-party experimentele software moet gebruiken om de boel aan de praat te krijgen en met elkaar te laten babbelen. In principe kan het wel met de FSL hoor, maar of het slim is...? Ik ben zelf niet van plan te gaan lopen iig, één softwarefout en voor 't zelfde geld vermoord het apparaat je in je slaap. :+ Er zitten hele knappe koppen achter al die software, maar ik vertrouw 't niet voldoende om me er afhankelijk van te maken. :P Ik wacht geduldig de kunstalvleesklier af. ;)
kami124 schreef op vrijdag 13 december 2019 @ 21:21:
Ik heb ook al gehoord dat fabrikanten zelf zo'n regelsysteem willen gaan produceren, maar dat ze het ook nogal link vinden met hoe de uitwerking kan zijn, oftewel dat het verkeerd kan lopen.
Klopt! Onder andere MyLife heeft aangekondigd dat ze hun Ypsopump compatible willen maken met allerhande opensource protocollen. Of het er echt van gaat komen is een tweede. Er gaat een gerucht dat een nieuwe Omnipod in ieder geval vanaf je telefoon bediend kan worden i.p.v. die zender, dat is al een stuk beter. Maar volautomagische afgite doen ze inderdaad nog niet. Wel een automatische tijdelijke stop met o.a. Basal IQ; zo'n systeem vind je in de Medtronic 640 en 670G en de Tandem T:SLIM X2 (die helaas niet in Nederland beschikbaar is, dat is echt een mega goed apparaat.) als ze gekoppeld zijn met een Dexcom (die nog niet vergoed worden in NL ;(). En er was een pomp die samenwerkt met de Eversense CGM, maar ik ben vergeten welke dat ook alweer is. :P

Het zal nog wel een paar jaar duren voordat de fabrikanten zelf aan het "loopen" gaan inderdaad, er zitten inderdaad veel haken en ogen aan en de CGM systemen zijn nog niet 100% betrouwbaar. Je moet het voorlopig als je ermee wilt klooien zelf doen, maar ik zelf durf dat in ieder geval niet aan - veel teveel risico's plus veroordeeld tot een select aantal pompen die ik allemaal niet wil. ;)

[Reactie gewijzigd op zaterdag 14 december 2019 04:34]


Door Tweakers user kami124, zondag 15 december 2019 14:05

Zo ik heb nu eindelijk het artikel grotendeels gelezen. Nogmaals dank.

Ik bedoelde inderdaad "loopen", dus dat je een regelsysteem krijgt tussen je FGM en je insulinepomp en dat je semi-automatisch insuline toegediend krijgt. Hier zijn sommige mensen al wel mee bezig en ik hoop dat zich dat ook flink zal ontwikkelen de komende tijd.

Blijft bij jou de FGM altijd 14 dagen zitten? Bij mij viel ie er na zo'n 10 dagen al af. Of verschilt dit veel?

En wat is je HbA1c op het moment? Misschien handig om het bij te houden of het je HbA1c veel verbeterd. Ik hou de mijne sinds een jaar of 3 ook zelf bij en hij ligt rond de 50, zie deze grafiek: https://tweakers.net/ext/f/n0B02PglKnePviWmKt2fuEmp/full.png

En is er ook een optie voor de follower mode om ook een alarm te krijgen als iemand bijvoorbeeld langer dan 30 minuten onder de 4 mmol/l zit? Dit is namelijk wel 1 van mijn angsten, ik woon alleen en wordt gelukkig altijd wakker als ik te laag zit, dus tot nu toe is er niks fout gegaan. Maar stel dat ik 's nachts eens een hypo heb waar ik niet van wakker wordt, dan heb ik wel een probleem.

Door Tweakers user WhatsappHack, zondag 15 december 2019 15:14

kami124 schreef op zondag 15 december 2019 @ 14:05:
Ik bedoelde inderdaad "loopen", dus dat je een regelsysteem krijgt tussen je FGM en je insulinepomp en dat je semi-automatisch insuline toegediend krijgt. Hier zijn sommige mensen al wel mee bezig en ik hoop dat zich dat ook flink zal ontwikkelen de komende tijd.
De meeste mensen die dit doen gebruiken vziw een CGM zoals de Dexcom. Loopen op de Libre moet je denk ik toch een beetje ballen voor hebben gezien je dan echt vertrouwd op tig addons :P Maar inderdaad, de ontwikkeling staat niet stil - over een paar jaar is het hopelijk zo ver gevorderd dat het een stuk betrouwbaarder is en fabrikanten er zelf ook oplossingen voor hebben :) Tegen die tijd zal het ook allemaal goedkoper zijn denk ik, die Dexcom's zijn achterlijk duur.
kami124 schreef op zondag 15 december 2019 @ 14:05:
Blijft bij jou de FGM altijd 14 dagen zitten? Bij mij viel ie er na zo'n 10 dagen al af. Of verschilt dit veel?
Tot zover wel, alleen in de zomer met veel zweten neigen ze er af te zweten.
Maar ik gebruik, overigens tegen het advies van Abbott in maar wel op advies van de DvK, Cavilon-spray of een soortgelijke spray. Mede omdat ik wat uitslag kreeg van de lijm van de FSL. (Bekend probleem). Met die spray nergens last meer van. En het plakt ook beter beter.
Daarnaast zit ik dus met die band om de scanner op z'n plek te houden, die zorgt ook voor meer ondersteuning van de sensor; waardoor er minder gewicht aan de pleister hangt. ;)

Wat ook heel erg helpt om hem beter te laten plakken is eerst de plek waar je hem aan wilt brengen ff te scheren met een scheermesje. Dan schoonmaken met het alcohol doekje zoals in de instructies staat, ff op laten drogen en dan de sensor pas aanbrengen. Of: Scheren, alcohol doekje, laten drogen, Cavilon-spray, laten drogen en dan de sensor d'r op. Voorzichtig die applicator eraf halen en dan met je vinger nog even goed de pleister aandrukken/de randjes straight maken. M.b.t. die spray moet je eerst ff aan je DvK vragen, sommigen zijn ervoor, sommigen zijn ertegen en per huidtype kan verschillen wat handig is of niet. Oh en vlak na het douchen aanbrengen zorgt voor zover ik weet ook voor slechtere hechting.
kami124 schreef op zondag 15 december 2019 @ 14:05:
En wat is je HbA1c op het moment? Misschien handig om het bij te houden of het je HbA1c veel verbeterd. Ik hou de mijne sinds een jaar of 3 ook zelf bij en hij ligt rond de 50, zie deze grafiek: https://tweakers.net/ext/f/n0B02PglKnePviWmKt2fuEmp/full.png
Dat is heel lastig te zeggen eigenlijk. Ik heb nog maar 2 waardes... 1 van de diagnose, en 1 van 3 maanden later. ;) Die 2e was uiteraard een enorm verschil, maar dat is een beetje oneerlijke vergelijking. :P Hij was met 37% gereduceerd. Hoeveel procent dat was geweest zonder sensor/experiment is lastig te zeggen natuurlijk.
kami124 schreef op zondag 15 december 2019 @ 14:05:
En is er ook een optie voor de follower mode om ook een alarm te krijgen als iemand bijvoorbeeld langer dan 30 minuten onder de 4 mmol/l zit? Dit is namelijk wel 1 van mijn angsten, ik woon alleen en wordt gelukkig altijd wakker als ik te laag zit, dus tot nu toe is er niks fout gegaan. Maar stel dat ik 's nachts eens een hypo heb waar ik niet van wakker wordt, dan heb ik wel een probleem.
Ja die optie is er, met zo'n beetje alle software. Spike, Nightguard, XDrip(+) en misschien Sugarmate? - noem het maar op. (Zijn wel allemaal afhankelijk van een Nightscout server) Of dat in te stellen is naar een conditie "minimaal 30 minuten onder waarde" zal afhankelijk zijn van de software I guess. Voor enkel Follower Mode is Spike trouwens misschien een beetje overkill als 't puur gaat om "moet bloedsuiker kunnen zien en alarm kunnen laten afgaan"; dan is Spike een beetje als met een olifant op een mug schieten, zwaar geavanceerde software waar je net 1% van gebruikt als Follower. :P Veel van die andere apps staan gewoon in de App Stores. :)

Ik snap je angst, let wel dat zo'n scanner + de software experimenteel is he; bedoeld voor onderzoek-/educatieve doeleinden. Dus als je besluit dat te gaan gebruiken, onthoud dan: het is niet 100% betrouwbaar. Het gebruik van dit materiaal biedt geen enkele garantie en je zult toch nog zelf op moeten letten. Natuurlijk zal ie, als het goed is, het 't merendeel van de tijd prima doen - maar het zal maar net gebeuren dat ie het niet doet op het moment dat je een nachtelijke hypo krijgt. :P Al kan Spike overigens wel ook een alarm geven als de software inactief raakt of de zender geen metingen meer doorgeeft. Maar ik heb ook wel eens dat ik wakker word en zie dat de software een paar uur ervoor al gestopt was met werken. Het is simpelweg niet helemaal stabiel. Geen van die software is dat. ;(

Hoezeer ik graag zou willen dat je minder angst hebt voor je slaap - zolang je geen echte CGM hebt moet je dat helaas in je achterhoofd houden en zal je niet snel helemaal onbezorgd kunnen slapen. ;( Sterker nog: je volle vertrouwen in dit ding plaatsen kan juist gevaarlijk zijn, omdat het risico bestaat dat je achteloos wordt ("Ach ik zie wel, en anders krijg ik toch wel een alarm!". :X) Dat is afwachten tot de CGM's vergoed worden. Voor jou zou de FSL2 misschien juist wel een uitkomst zijn. Die kan uit zichzelf een alarm geven (doch enkel aan jou, niet aan derden voor zover ik weet), maar daar valt verder weer niet mee te experimenteren vanwege de versleuteling. ;(

Natuurlijk is 't alsnog fijn om te weten dat het spul (hopelijk) "90%" van de tijd werkt en daarom de kans wel groter is dat ALS er iets gebeurd dat iemand dus een alarm krijgt; maar je blijft alsnog zitten met die "10%" dat het niet werkt. ;) Dus het heeft wel toegevoegde waarde denk ik, maar het is beperkt. Dit laat enkel zien dat die CGM's ook gewoon vergoed moeten worden zodat het 99.99% van de tijd werkt; wat ook een van de conclusies van m'n experiment was. :P Overigens worden die CGM's soms al vergoed voor mensen met extreme angsten, maar dan moet je wel een aardig traject afleggen geloof ik bij o.a. psycholoog en dergelijken.

[Reactie gewijzigd op zondag 15 december 2019 15:20]


Door Tweakers user kami124, zondag 15 december 2019 21:24

Weer bedankt voor je reactie :).

Door Tweakers user WhatsappHack, zondag 15 december 2019 21:30

Geen dank :) Nog ff over die HBA1C. Als ik de waardes volhoud van de laatste weken zou ie moeten uitkomen rond de 38 a 40. :)

Door Tweakers user Smuggler, woensdag 18 december 2019 15:31

Mooi lang verhaal, kwam hem nu pas tegen.
Zelf heb ik al ongeveer 2 jaar deze setup draaien :).
En sinds Afgelopen Juli draait het ook in een closed loop.

Ik heb de volgende setup:
miamiao -> libre -> Spike -> Loop -> rileylink -> omnipod.

+ Spike -> Nightscout -> xdrip -> horloge :).

Was nog van plan om daar een verhaal over te schrijven, nu heb jij deel 1 al helemaal uitgeschreven!

Het loopen werkt echt fantastisch. :). Ook veel gevoeliger geworden voor Hypers en Hypo's dus mocht het systeem spontaan niet meer werken, dan wordt ik daar goed wakker van :).

Door Tweakers user WhatsappHack, donderdag 19 december 2019 16:18

Smuggler schreef op woensdag 18 december 2019 @ 15:31:
Mooi lang verhaal, kwam hem nu pas tegen.
Zelf heb ik al ongeveer 2 jaar deze setup draaien :).
En sinds Afgelopen Juli draait het ook in een closed loop.

Ik heb de volgende setup:
miamiao -> libre -> Spike -> Loop -> rileylink -> omnipod.

+ Spike -> Nightscout -> xdrip -> horloge :).
Nice :) Je looped op de Libre ja? Ben je niet als de dood dat het kreng foute informatie doorgeeft? :P Ik bedoel, na kalibratie is het vaak heel lang uit te houden (sterker nog: na enkele dagen op een nieuwe sensor hoefde ik zelf niet meer te kalibreren), maar het blijft wat ehh... Temperamental, zullen we maar zeggen. Of moet je zelf nog akkoord geven voor ie iets aanpast of een bolus geeft?
Was nog van plan om daar een verhaal over te schrijven, nu heb jij deel 1 al helemaal uitgeschreven!
Haha, je woont praktisch gezien om de hoek - we hadden 't haast samen kunnen schrijven. ;)
Het loopen werkt echt fantastisch. :). Ook veel gevoeliger geworden voor Hypers en Hypo's dus mocht het systeem spontaan niet meer werken, dan wordt ik daar goed wakker van :).
Ja loopen klinkt super interessant. Ik ben er zelf te angstig voor, de software is niet helemaal betrouwbaar. Daarnaast zijn de opties nogal beperkt. Ik zie een omnipod niet echt zitten zegmaar. :P

Door Tweakers user Smuggler, zaterdag 11 januari 2020 20:10

WhatsappHack schreef op donderdag 19 december 2019 @ 16:18:
[...]


Nice :) Je looped op de Libre ja? Ben je niet als de dood dat het kreng foute informatie doorgeeft? :P Ik bedoel, na kalibratie is het vaak heel lang uit te houden (sterker nog: na enkele dagen op een nieuwe sensor hoefde ik zelf niet meer te kalibreren), maar het blijft wat ehh... Temperamental, zullen we maar zeggen. Of moet je zelf nog akkoord geven voor ie iets aanpast of een bolus geeft?
Nee alles gaat automatisch, week in, week uit. Heerlijk.
Tja dat de waardes niet perfect zijn weet ik, dus ik heb de grenzen tussen 5 en 7 staan ipv tussen 4 en 6. Mocht de sensor toch een fout hebben, dan kan ik als ik mij slecht voel dit meteen controleren op mijn horloge waar mijn waarde continue aanwezig is.
Als het gevoel klopt met het getal dan ga ik verder met het leven.
Zoniet dan pak ik mijn telefoon en kijk of er vreemd gedrag te zien is. en kan ik alsnog handmatig ingrijpen.

Ben door de goede instelling gevoeliger geworden voor hypo's en hypers. dus als de sensor het mis heeft dan kan ik altijd mijn eigen signalen gebruiken voor een tijdelijke instelling indien nodig.
[...]


Haha, je woont praktisch gezien om de hoek - we hadden 't haast samen kunnen schrijven. ;)
Wellicht voor Deel 2 :), nog niet alles staat hierin namelijk :).
[...]


Ja loopen klinkt super interessant. Ik ben er zelf te angstig voor, de software is niet helemaal betrouwbaar. Daarnaast zijn de opties nogal beperkt. Ik zie een omnipod niet echt zitten zegmaar. :P
Ben wel benieuwd waarom je het niet ziet zitten, er zitten zoveel voordelen aan, misschien moet ik het je gewoon IRL laten zien, via internet gaat dat toch wat lastig :).

Reageren is niet meer mogelijk